Bostan: Privatizarea Poștei Române ar putea demara în acest an

1324

Privatizarea Poștei Române ar putea demara în acest an, însă după finalizarea unui plan strategic, după identificarea resurselor de finanțare necesare dezvoltării companiei, a declarat vineri ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, cu ocazia semnării unui protocol de colaborare între Bursa de Valori București (BVB) și Ministerul Comunicațiilor, dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C.

“Procesul (de privatizare, n.r.) va începe în acest an. Nu pot să vă spun când va fi IPO (oferta publică inițială, n.r.). L-aș putea programa după ce vedem un plan strategic, când vom obține dividende, vedem resursele de finanțare necesare dezvoltării companiei, pentru că este nevoie de dezvoltare, atât în partea de automatizare pentru servicii de calitate, cât și în partea de diversificare. Poșta Română nu are tehnologie, nu este pusă în acord cu ultimele dezvoltări tehnologice și, după ce vom avea toate acestea, vom putea da un calendar. După acest plan, cred că vom putea da o estimare relativ exactă a momentului potențial de listare, în urma analizei consultanților, în urma unei hotărâri legale în acest sens. Până nu avem un plan precis, nu poți lua astfel de decizii. La asta se lucrează acum. Sunt convins că poate vom devansa termenele asumate”, a menționat Ministrul Comunicațiilor.
Acesta a precizat că listarea este o soluție pentru Poșta Română, însă investitorii doresc un plan de dividende, un plan operațional. “Nu vor să vadă datorii istorice care, oricum, sunt reeșalonate, sunt la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)”, a precizat Marius Bostan.
“Mi-aș dori o listare pentru Poșta Română. Atunci când faci o listare este important să ai ce lista pentru că investitorii vor să vadă plan de dividende, să vadă un plan operațional, nu vor să vadă datorii istorice care oricum sunt reeșalonate, sunt la ANAF. Asta vor investitorii. Listarea este o soluție pentru Poșta Română. După părerea mea, un pachet ar trebui listat, ar trebui să aducem cât mai mulți investitori alături de noi. Poșta are o capacitate foarte mare de creștere. În afara soluțiilor financiare existente, poate vom reuși să facem o obligațiune care să finanțeze dezvoltarea pieței, să întărim și piața de capital în același timp și să lăsăm oportunități egale pentru toți cei care vor să finanțeze compania”, a mai spus ministrul comunicațiilor.
Acesta a precizat că așteaptă de la managementul privat un plan strategic și operațional pe o perioadă de cinci ani.
“Sper să putem lansa într-o lună — două maxim “Poșta 2020″, un nou plan de dezvoltare al Poștei, cu lucruri foarte clare, cu indicatori preciși și cu lucruri care se pot urmări și se pot face publice. Sunt anumite lucruri de strategie care se pot ține mai netransparente, dar sunt altele care trebuie făcute să fie transparente. În același timp, asta ne va pregăti și pentru atragerea unei noi investiții din piața de capital. Procesul trecut de privatizare a fost unul bun, chiar dacă nu s-a finalizat cu succes. A fost un proces bun pentru că această companie a înțeles ce așteaptă niște investitori și care sunt problemele interne pe care le are”, a adăugat Marius Bostan.
Acesta a subliniat că investiții în sistemul de automatizare nu s-au făcut de 30 de ani și “nu este normal” ca o scrisoare recomandată să fie căutată “într-un catastif”.
“Nu este normal să caut o recomandată într-un catastif și să nu o găsesc. Dacă mergeți la un Oficiu Poștal, este evident că este nevoie de aceste servicii. În același timp, este nevoie de servicii financiare pentru că lumea ar dori să găsească mai multe servicii în același loc. Este o paletă întreagă de servicii pe care ți-ai dori să le ai într-un singur loc. Asta este o nișă extraordinară. În zona rurală avem un avantaj și observ că este fructificat de alte companii private, care sunt deja în aceste zone. Poșta ar fi avut prima șansă acolo. Nu s-a făcut asta. În ceea ce privește partea de coletărie, creștem mai puțin decât piața”, a mai spus Marius Bostan.
Guvernul a decis, la sfârșitul anului 2012, demararea procedurii de privatizare a Poștei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat, care presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie.
În luna septembrie a anului, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ a anunțat că procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat în contextul în care operatorul poștal belgian bpost nu a înaintat o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiunile Companiei Naționale ‘Poșta Română’ până la data-limită de 15 septembrie.
Compania este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.
Bursa de Valori București (BVB) și Ministerul Comunicațiilor și Pentru Societatea Informațională au semnat, vineri, un protocol de colaborare, dedicat sprijinirii IMM-urilor din sectorul IT&C. Cele două entități vor demara împreună o serie de programe, menite să aducă antreprenorii mai aproape de piața de capital, prin finanțarea pe piața AeRO și pe piața principala a BVB.
În primăvara acestui an, va fi demarat un program de șase săptămâni, cu șase workshopuri ale IMM-urilor din IT&C care își vor prezenta afacerea în fața investitorilor. Pe lângă conectarea companiilor cu investitorii, platforma va beneficia de un parteneriat editorial cu mass-media și bloguri specializate pe economic, IT&C, telecomunicații și servicii. (Dupa AGERPRES)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here