Bondoc: „Noul contract-cadru intră în vigoare în iunie”

470

Ministerul Sănătăţii anunţă aprobarea pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru 2014 – 2015. Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă că noul contract-cadru va intra în vigoare în iunie şi aduce o serie de noutăţi.

Executivul a aprobat marţi proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015. Prin acest proiect de act normativ, în conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare şi în cadrul acordului cu instituţiile financiare internaţionale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale şi pachetului de servicii de bază. Noul contract-cadru intră în vigoare de luna viitoare. „Într-adevăr, a fost aprobat noul contract-cadru şi acesta va intra în vigoare în iunie. Noul contract aduce modificări importante. Spre exemplu, în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal cât şi în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, în pachetul minimal se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. În pachetul minimal se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Prevederi noi la medicamente
Contractul-cadru aduce şi prevederi noi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. „Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru sublistele A şi B – o prescripţie/mai multe prescripţii lunar, cu maximum 7 medicamente, în prezent fiind o singură prescripţie. Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute”, declară Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Contractul prevede, de asemenea, sancţionarea producătorilor de medicamente care nu asigură prezenţa medicamentelor pe piaţă conform prevederilor legale. Pentru asigurarea accesului asiguraţilor la medicamente, a fost introdusă prescripţia fracţionată atât pentru numărul de medicamente, cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here