Bondoc: „Peste 60% din comunele gorjene vor avea farmacii”

330

Încă de anul trecut, Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a făcut demersurile necesare pentru a rezolva problema absenţei farmaciilor din anumite zone rurale. Bondoc speră ca până la sfârşitul acestui an să se deschidă măcar patru-cinci farmacii în comunele gorjene, asigurându-se o acoperire de peste 60%.

În 2012, la nivelul judeţului Gorj, din cele 104 farmacii existente, 83 funcţionau în mediul urban şi doar 21 în cel rural. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a început să caute soluţii pentru rezolvarea problemei legate de lipsa farmaciilor din unele localităţi rurale. Preşedintele CJAS Gorj continuă demersurile şi în acest an. „Mai erau două puncte de lucru la Ţânţăreni şi Săuleşti, dar nu aveau contracte cu noi, iar acum au venit cu evaluările; prin urmare, acestea vor intra în relaţie contractuală cu noi. De asemenea, ar mai fi la Săcelu şi Roşia de Amaradia încă două puncte farmaceutice. Astfel, cred că vom ajunge la peste 60% acoperire în mediul rural”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

20 de kilometri până la o farmacie
Pentru 2012 CJAS Gorj a încheiat contracte cu 75 de societăţi comerciale farmaceutice, care au 104 puncte de lucru deschise pe raza judeţului; dintre acestea, 83 funcţionează în mediul urban şi doar 21 în cel rural. Repartiţia în teritoriu a furnizorilor de servicii de medicamente este bună în mediul urban, fiind acoperite toate zonele; în mediul rural, însă, acoperirea este de doar o treime. Există anumite zone rurale care se află la o distanţă de 15-20 de kilometri de cea mai apropiată farmacie; în această situaţie se află localităţi precum: Roşia de Amaradia, Ţânţăreni, Văgiuleşti, Bolboşi, Ciuperceni, Bumbeşti-Piţic. La sfârşitul lunii decembrie se vor încheia contractele pentru anul viitor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here