Bomba ticăie la CEO! – Restructurare masivă de şefi, pe baza auditurilor începute la fostele unităţi

320

Cu 50% se va reduce, în scurt timp, numărul directorilor din actualul Complex Energetic Oltenia(CEO), lucru acesta fiind adus la cunoştinţa actualei conduceri a acestei structuri, la Târgu-Jiu, de către premierul Victor Ponta şi de către secretarul de stat din Ministerul Economiei, Gelu Ştefan Diaconu. Restructurarea are legătură cu mutarea sediului CEO la Târgu-Jiu, cu listarea pe bursă a 15% din acţiunile unităţii, lucru cerut de FMI, şi cu faptul că actuala conducere a unităţii este provizorie.

Prezent la Târgu-Jiu, în mod special, pentru validarea în funcţie a noului prefect de Gorj, Claudiu(Radu) Teodorescu, premierul Victor Ponta a prevăzut în program şi o întâlnire cu şefii CEO, cunoscând problemele semnalate de presă şi nu numai, chiar şi de liderii politici ai PSD Gorj, în legătură cu lipsa de transparenţă a celor care conduc Complexul Oltenia şi politizarea unităţii. Din acest motiv, alături de Ponta a venit la Târgu-Jiu şi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Gelu Ştefan Diaconu, cunoscător al situaţiei CEO. Diaconu a fost de altfel cel care a şi anunţat faptul că CEO va avea parte de o restructurare masivă a şefilor, chiar de 50 la sută, din cele 200 de persoane cu funcţii de conducere, în noua structură, jumătate dintre aceştia urmând să nu mai aibă ce ocupa. Diaconu nu este singurul care promovează public rămânerea a doar 100 de şefi în CEO, chiar premierul face un anunţ similar. ,,Nu înţeleg de ce este nevoie de 200 de directori, nu ar putea să fie mai puţini directori şi mai mulţi angajaţi”, s-a întrebat, joi, retoric, Ponta. Deoarece presa a menţionat că 90% dintre aceştia sunt pedelişti, Ponta a menţionat că el cunoaşte acest lucru dar nu şi-ar dori ca cei 90% să fie însă de la USL. ,,Nu aş vrea să fie înlocuiţi cu 90% de la USL. Aş vrea dacă se poate, şi dacă poate funcţiona compania şi fără 200 de directori, să rămână doar cu vreo 100 de directori, în prima fază. Cred că ar fi în avantajul tuturor. Vedem apoi de la ce partide, deşi nu ar trebui să fie neaparat de la partide”, a completat Ponta.

Auditurile, stabileşte directorii rămaşi
Diaconu mai menţionează însă un lucru foarte important. Este vorba despre auditurile iniţiate de Ministerul Economiei la structurile CEO, care sunt încă în curs de desfăşurare, singurul dat publicităţii, parţial terminat, fiind cel realizat la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. ,,Auditul făcut parţial pe la unităţile care compun acum CEO au o mare importanţă. Pe baza lor, dar mai precis a rezultatelor lor, deşi parţiale, se va stabili cum se va face o parte din restructurare. Oricum restructurarea va fi masivă, asta vă pot spune sigur, vorbim de 50% din funcţiile de conducere”, a declarat Diaconu la finalul întâlnirii cu presa, de joi, de la Prefectura Gorj. Tot Diaconu a reamintit faptul că actuala conducere a CEO este provizorie, ea fiind moştenită şi păstrată pe o perioadă determinată.

Bălăşoiu şi Ogârlaci au întâmpinat delegaţia lui Ponta
După conferinţa de presă la care a participat noul prefect, Radu Teodorescu, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Florin Cârciumaru, primar municipiului Târgu-Jiu dar şi secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Bebe-Viorel Ionică, premierul Ponta şi secretarul de stat Diaconu au plecat spre Divizia Minieră, pentru şedinţa programată cu şefii CEO. La intrarea în fostul sediu SNLO, care va fi după 30 august, după şedinţa AGA a CEO, şi sediu al Complexului Oltenia, Constantin Bălăşoiu, preşedintele Directoratului CEO, şi Vasile Ogârlaci, directorul Diviziei Miniere a CEO, i-au întâmpinat pe cei din staff-ul lui Ponta. Şedinţa a durat mai bine de o oră şi jumătate şi s-a ţinut cu uşile închise.

Bălăşoiu i-a prezentat lui Ponta strategia CEO
La finalul şedinţei, destul de lungă, în condiţiile în care la 18.30 Ponta trebuia să participe la Slatina la o şedinţă a USL Olt, premierul a făcut declaraţii legate de cele discutate. ,,Am discutat cu conducerea CEO şi mi-au prezentat şi mie strategia pe care o au în continuare. Evident, prima mea solicitare către ei şi către celelalte companii, a fost de altfel referitoare la locurile de muncă, că este important că le păstrează în perioada imediat următoare. De asemenea, vor avea din partea Guvernului tot sprijinul necesar, din punct de vedere legislativ în primul rând, şi ca strategie de dezvoltare în continuare, pentru a reuşi să îndeplinească toate condiţiile de mediu, incluzând aicea şi operaţiunea discutată cu FMI, şi o vom face, adică listarea la bursă a 15 % din companie, permiţând în acest fel o infuzie de capital şi un management mult mai performant. CEO, nu e vorba de cei aproape cei 20.000 de angajaţi, e vorba şi de judeţul Gorj, dar şi de Dolj, Mehedinţi, Vâlcea, care este alături de Hidroelectrica una dintre cele mai mari din România, va rămâne companie majoritară de stat, şi va rămâne strategică. Asta nu pentru că sunt eu deputat de Gorj ci pentru că este această companie strategică pentru România. Asta am vorbit eu înăuntru”, a declarat Ponta.
Anamaria Stoica

Salariile mari din CEO se vor tăia
În cadrul conferinţei de presă cu premierul, ziariştii l-au întrebat pe Victor Ponta cum vede el salariile mari pe care şi le-au făcut şefii CEO. Ponta a declarat că acestea se vor tăia, deşi nu a fost lăsat să le reducă. “Eu vreau să le tai şi nu mă lasă nimeni să le tai, începând cu domnul Boc şi PDL-ul. Până la urmă tot o să le tai, o să încercăm să discutăm..”, a menţionat primul-ministru.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here