BOMBĂ! Sute de kilograme de carne infestată cu pestă porcină, comercializate în Hala de carne din Târgu-Jiu. Direcția Sanitar Veterinară Gorj a mușamalizat totul!

5414

Chiar dacă există un Program național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane și chiar un Manual operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, elaborat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la nivelul județului Gorj procedurile de intervenție sunt ignorate, iar atunci când există interese economice, cazurile sunt mușamalizate tocmai de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Așa se face că, despre un caz de pestă porcină, mai exact un lot de câteva sute de kilograme de carne infestată cu virusul PPA, ajuns, în urmă cu trei săptămâni, și comercializat la două boxe în Hala de carne din Piața Centrală din Târgu-Jiu, nu se știe mai nimic.

Carne cu pestă porcină, pe masa gorjenilor
Aproximativ două tone de carne au fost aduse la cele patru boxe din hala de carne din Piața Centrală, în jurul datei de 19 octombrie a.c, însă unul dintre loturi, de circa 400 de kg de carcasă de porc, nu era însoțit de ,,certificatul de sănătate publică veterinară pentru carne proaspătă”.Carnea venise de la o fermă din județul Argeș, animalele fuseseră abatorizate la Vîlcea, iar produsul final a ajuns la standurile deținute de afaceriștii Narcis Ciocăzanu și Ion Bîja, în hala de carne din Târgu-Jiu, care n-ar fi trebuit s-o primească, în vederea comercializării, fără acel certificat.Abia după nouă zile, pe 28 octombrie, în baza unei note de alertă de la ANSVSA, în hala din Piața Centrală a venit o comisie din partea DSVSA Gorj care a decis declanșarea procedurii de decontaminare a spațiului respectiv cu produsul ECOCID S, un dezinfectant universal foarte activ. În nota de constatare întocmită de inspectori, spațiul în care trebuia menționat certificatul de sănătate publică veterinară a fost lăsat necompletat, în lipsa documentului.Deși hala trebuia închisă urgent, că tot ajunsese acolo, după o vreme, și Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj, care putea lua o decizie în acest sens, dezinfecția a început efectiv la ora 17,00, după încheierea programului, fiind decontaminat întreg spațiul, pavajele, scările, vitrinele, utilajele și ustensilele. A doua zi, în baza unui program de autocontrol, cei care administrează hala ar fi trebuit să recolteze probe pe care să le ducă în laboratorul DSVSA, însă nici până astăzi nu se cunosc rezultatele din buletinul de analiză. Acest aspect lasă loc de interpretări, în sensul în care, lipsa buletinelor de analiză nu certifică nici măcar organizarea procedurilor de dezinfecție, adică, din punct de vedere scriptic, potrivit documentelor, dezinfecția nu a fost efectuată, sau cei doi afaceriști, Ciocăzanu și Bîja să nu fi semnat procesul verbal de dezinfecție, după cum susțin unele surse. Mai multe lucruri sunt certe însă: cele câteva sute de kg de carne de porc au fost comercializate către populație, hala de carne trebuia închisă timp de câteva zile, însă din rațiuni economice, adică pentru a nu afecta încasările afaceriștilor din hală, directorul DSVSA Gorj, Nicolae Călescu, a mușamalizat totul. Rămân, totuși, două întrebări: 1. Prefectul județului, Cristinel Rujan, a fost informat despre acest caz? 2. Dacă situația a fost prezentată Centrului local de combatere a bolilor (animale)?

Trebuie spus…
…că în produsele din carne de porc virusul pestei porcine rezistă şi trei până la şase luni, dacă nu sunt prelucrate termic corespunzător şi în carnea congelată poate rezista chiar ani de zile. Deşi nu există niciun pericol pentru ca omul să fie afectat de acest virus, nu se recomandă sub nicio formă consumul cărnii unui porc care a fost infestat cu pesta porcină. „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă”, potrivit agrointel.ro. Totuși trebuie precizat că infecţia cu virusul PPA poate fi contactată de porci și prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie, așa că riscul de îmbolnăvire al acestora este uriaș.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here