Bomba care poate arunca în aer CEO și Ministerul Energiei: Vendeta de budoar care a dus la demiterea unui membru al Directoratului

1219

Că în Complexul Energetic Oltenia găștile divergente se sfâșie între ele, nu mai e o noutate. Partizanii foștilor și actualilor șefi acționează mârșav, pe toate căile, pentru a-și păstra funcțiile actuale, sau pentru a avansa în structura companiei, în funcție de poziționarea față de polii de putere care controlează CEO. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere operează decapitări din răzbunare, fără să se gândească la bunul mers al companiei. Tonul este dat de la București chiar de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, prin intermediul vechiului său prieten Valeriu Ștefan Ivan, impus membru în Consiliul de Supraveghere, în decembrie, anul trecut, după câteva zile de la preluarea portofoliului.

Grigorescu și Ivan, CV-uri paralele
Relația dintre Victor Grigorescu și Valeriu Ivan s-a închegat în perioada iunie – decembrie 2014, pe când ambii erau consilieri ai ministrului Energiei de la acea vreme, Răzvan Nicolescu. Pe parcursul anului 2015, Ivan a rămas în structurile Executivului, în timp ce Grigorescu a revenit în mediul privat, singura legătură cu energia fiind poziția de membru în CA al Electrica.
foto grigorescu ivanÎn octombrie, anul trecut, cu doar trei săptămâni înainte ca Grigorescu să fie numit ministrul Energiei, cei doi au apărut împreună în fața studenților de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Ivan menționându-l în fotografii pe Grigorescu ca ”prieten”.
La scurt timp după ce Grigorescu a preluat portofoliul la Energie l-a adus pe Valeriu Ivan ca și consilier al său și l-a trimis să conducă CEO, din postura de membru în Consiliul de Supraveghere. De la începutul acestui an, Ivan deține și funcția de președinte al CA la Societatea Națională a Uraniului SA.

Ministrul Energiei și Consiliul de Supraveghere vor să îngroape, definitiv, CEO
După șapte luni de când Valeriu Ivan conduce, de facto, CEO situația companiei e una fără precedent, blocaj financiar și pierderi uriașe pe primul semestru al acestui an. Întrebarea unanimă a factorilor de decizie din Gorj este: ce vrea să facă ministrul Grigorescu cu această companie, în contextul în care omul său, Valeriu Ivan, prin deciziile pe care le-a luat a adus numai deservicii complexului energetic?
Ultima dintre acestea, și cea mai recentă, a bulversat activitatea companiei energetice. La data de 15 iulie, Directoratul CEO avea doi membri trimiși în judecată, Laurențiu Ciobotărică și Daniel Antonie, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și cu măsura preventivă a controlului judiciar instituită, iar în cazul șefului mineritului DNA începuse urmărirea penală într-un alt dosar, în schimb, ministrul Grigorescu și CS, prin Valeriu Ivan, au găsit de cuviință să-l revoce pe Adrian Teodorescu.
ilie ivanPotrivit unor surse din companie, dintre toți membrii Directoratului, Teodorescu era singurul care-și asuma deciziile, exemplul cel mai clar fiind dat chiar de președintele organismului de conducere, Ilie Ionel, care i-a aruncat, public, pisica în ograda lui Daniel Antonie, când a fost vorba despre reorganizarea mineritului, evitând să aibă o poziție clară în privința modului cum vor funcționa subunitățile miniere ale CEO în viitor. Cu capul la cutie stă și un alt membru al Directoratului, Ovidiu Bălăcescu, încă afectat de ancheta DNA, din trecut, și de procesul care a durat 7 ani. Teodorescu suplinea decizia până și la Direcția Juridică și Guvernanță Corporatistă, după ce Dorina Jianu, complicea lui Ciobotărică și Antonie, a pierdut șefia acesteia din cauza măsurilor preventive dispuse împotriva sa în dosarul penal ajuns la Tribunalul Gorj.

Ivan a propus, CS-ul a probat
În acest context, Valeriu Ivan s-a gândit să propună Consiliului de Supraveghere revocarea lui Teodorescu, iar în ședința din 15 iulie să și obțină, prin votul supraveghetorilor, înlocuirea sa. Pretextul, după cum precizează aceleași surse, este numai de ei doi știut însă, voalat, o variană destul de credibilă a apărut și pe blogul lui Laurențiu Ciurel. Speculațiile din companie pe seama motivelor care au determinat revocarea lui Teodorescu converg spre ideea că au fost unele strict de ordin personal, o vendetă de budoar, și îi aparțin lui Valeriu Ivan.
Supraveghetorul-intelligence, trimis de prietenul său Grigorescu la CEO, este, deocamdată în avantaj, Teodorescu nesupraviețuind crizei, însă dacă acesta se va decide să vorbească deschis despre motivele reale care au dus la revocarea sa, cu siguranță ar crea un cutremur la nivelul Ministerului Energiei și un scandal de presă uriaș, fiind vorba de numiri pe neaplicarea OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice.

Morega: Ivan și Grigorescu ar trebui trași la răspundere
Președintele Institutului de Analiză și Investigații Publice, Dan Morega, s-a arătat critic la adresa demersului recent al lui Ivan, privind eliminarea lui Teodorescu din Directorat, când avea multe alte opțiuni. “Cred că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, împreună cu Ivan «cel Groaznic» ar trebui deopotrivă trași la răspundere de către organele statului pentru complicitate și abuz în serviciu, neluând măsurile legale de suspendare a celor care sunt trimiși în judecată din Directorat. Este regretabil că, în continuare, acest Ivan, coada de topor a lui Grigorescu, neavând niciun fel de pregătire în domeniul managementului minier și energetic, menține într-un haos și o degringoladă totală Complexul Energetic Oltenia. Mai mult, este șocant că lui Grigorescu nu-i pasă de una dintre cele mai importante companii din țară, care este producător continuu de energie electrică nu ca energia produsă solar sau eoliană. Se știe că trebuia să-i facă loc neamțului la CEO, dar avea și alte opțiuni. Cei care se fac vinovați de tragerea acestor sfori ar trebui să fie trași la răspundere pentru subminarea economiei naționale și să-și primească pedepsele cuvenite pentru jocul mizerabil făcut în conducerea de vârf a CEO”, a declarat Morega.

Sindicatele au opinii similare
“Ivan s-a răzbunat, cel puțin asta s-a vehiculat prin CEO, mai ales că acesta ar fi trebuit să ia măsuri în Directorat cu cei trimiși în judecată. Teodorescu a picat la mijloc. Oricum în Directorat trebuie oameni integrii”, a declarat în contextul schimbării de la vârful CEO, liderul de sindicat de la UMC Lupoaia, Nicu Bunoaica în timp ce Constantin Crețan a fost, de asemenea, foarte tranșant. “Combinațiile bucureștene au fost cele care au decis și decid în CEO. Eu nu îl plâng pe Teodorescu, care era apropiat unora din sindicaliști, dar nu neg că Ivan avea de unde alege pentru a elimina un om din acest organism, eu mizez pe integritate nu și cel care conduce CS”, a declarat Crețan.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here