Bolnavii de SIDA din Gorj, fără medicamente

222

sidaCriza financiară loveşte şi în medicamentele bolnavilor de SIDA din judeţ şi asta deoarece suma acordată în acest an de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru decontarea medicamentelor antiretrovirale este mică în comparaţie cu necesarul.

Coordonatoarea programului HIV-SIDA pe Gorj, Vasilica Ionescu, medic la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean “Tudor Vladimirescu”, a declarat că situaţia nu este una prea bună la categoria acestora bolnavi. “Au mai fost întreruperi de medicamentaţie, unii bolnavi primindu-şi antiretroviralele cu întârziere deoarece am obţinut bani foarte greu pentru decontarea acestui tip de medicamente”, a declarat doctoriţa.

Aceasta a menţionat că de scurt timp au primit fondurile pe tot anul pentru asigurarea medicamentaţiei bolnavilor de SIDA din judeţ, însă suma a scăzut odată ce s-au retras sumele acordate la sfârşitul lui 2009 drept o suplimentare. “Din banii primiţi, s-a scăzut suma ce ne-a fost dată în ultimul trimestru al anului precendent. Atunci cerusem o suplimentare deoarece nu ne mai ajunseseră banii”, a precizat Vasilica Ionescu.

Buget mai mic în 2010

Acesta a spus că CJAS Gorj a acordat suma de 93.000 de lei până la sfârşitul anului pentru asigurarea tratamentului bolnavilor de SIDA: “Nu cred că ne vor ajunge aceşti bani deoarece, în urma calculelor, lunar cheltuim pe acest sector suma de aproape patruzeci şi cinci de mii de lei”.

Coordonatoarea este totuşi optimistă şi se aşteaptă ca în trimestrul trei al acestui an să se mai acorde o suplimentare. “Ultimele medicamente apărute pentru ţinerea în frâu a bolii sunt extreme de scumpe, iar cheltuielile au crescut faţă de anul trecut”, a completat Ionescu. Doctoriţa a menţionat şi faptul că bugetul acordat pe acest an pentru asigurarea tratamentului bolnavilor de SIDA este mai mic cu un miliard de lei vechi faţă de bugetul din 2009.

23 de gorjeni bolnavi

În prezent, în programul judeţean de HIV-SIDA se află în tratament 23 de persoane. La sfârşitul lunii februarie, în tratament erau 21 de gorjeni, printre care şi un copil de aproape cinci ani. Numărul bolnavilor aflaţi în evidenţe a mai crescut, în rânduri intrând alţi doi adulţi.

Dacă tratamentul pentru bolnavii de SIDA nu ar fi decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pacienţii ar plăti lunar sume cuprinse între 1.000 şi 4.000 de lei. În funcţie de schemele de tratament, adulţii se tratează lunar cu antiretrovirale comprimate sau injectabile, iar copiii mai mult cu siropuri.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here