Bolnavii de cancer vor beneficia de radioterapie decontată de stat

353

Veşti bune pentru bolnavii de cancer. Radioterapia va fi decontată, indiferent dacă se va face la stat sau la privat. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a adăugat că va fi demarat un program naţional de radioterapie care presupune achiziţia de aparatură de ultimă oră.

La nivelul judeţului Gorj, numai pe parcursul anului trecut au fost confirmate 876 de noi cazuri. Cele mai răspândite forme de cancer sunt în rândul femeilor, 1.005 gorjence suferind de cancer la sân, 764 rămânând în evidenţă cu cancer de col uterin. În ţară sunt peste o sută de mii de bolnavi de cancer. Până acum, costurile cu radioterapia erau decontate parţial de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate,însă de acum înainte, bolnavii vor beneficia de gratuitate completă. Un plan de radioterapie costă câteva mii de euro. Oficialii MS au decis ca radioterapia să fie gratuită. „Am spus că vreau să demarăm în această toamnă un program naţional de radioterapie. Avem un împrumut de la Banca Mondială, trece prin Parlament şi are ca prioritate achiziţia de echipamente pentru radioterapie. Pe partea de CNAS am început decontarea serviciului de radioterapie”, a declarat Nicolae Bănicioiu.
Boala canceroasă apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă.
Statisticile arată că la nivelul judeţului nostru sunt înregistraţi peste 6.400 bolnavi de cancer.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here