Bolnavii, avantajaţi de noile reţete electronice

443

În curând, prescrierea medicamentelor de către medici se va face pe baza unui formular de reţetă electronică modificat. Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj modificările sunt în beneficiul bolnavilor, întrucât anumite medicamente se vor putea da pe 90 de zile şi se vor elibera fracţionat.

La doar câteva luni de la ultima actualizare, reţetele electronice vor fi modificate din nou, potrivit proiectului de Ordin privind modificarea şi completarea ordinului ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 674/252/2012 privind aprobarea formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi a Normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.

Beneficiu pentru bolnavi
Potrivit ordinului menţionat, începând cu luna iunie 2014, prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se face pe un nou formular. Pe acest formular se va lucra în curând. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj spun că bolnavii vor fi avantajaţi de aceste modificări. „Anumite medicamente se vor putea da pe 90 de zile şi se vor elibera fracţionat. Acest lucru îl ajută pe bolnav, bineînţeles. Deocamdată nu a fost publicat acest ordin, însă maxim la 1 iulie se va începe să se lucreze pe el”, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Remember!
Reţetele electronice au fost modificate începând cu 1 februarie 2014, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii 1509/2014. Concret, de la acea dată, documentul cuprinde o nouă secţiune, “Justificare medicală prescriere Denumire comercială”, în care se menţionează succint situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris pe Denumire comercială în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru. Practic, medicii care eliberează reţeta vor trebui să justifice medicamentele prescrise.
Mai mult decât atât, reţeta conţine, în josul paginii, următoarea menţiune: “Foloseşte-ţi drepturile! Alege să fii corect informat!
La întocmirea reţetei, solicită medicului precizări privind preţurile medicamentelor recomandate”. Acelaşi mesaj este înscris şi în componenta eliberare a reţetei, care se completează de către farmacist. Aceste modificări operate în februarie au fost păstrate şi în proiectul de ordin publicat de CNAS.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here