Gorjenii care abuzează de concedii medicale ar putea să plătească înapoi, în scurt timp, banii pe care îi încasează, în mod nejustificat, pentru zilele în care motivează că stau acasă din cauza bolii.
Asta deoarece, reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj aşteaptă, din moment în moment, să primească oficial ordinul de constituire a echipelor care îi vor verifica pe cei suspectaţi că intră, nejustificat, în concedii medicale.
Viitorii ,,poliţişti” ai Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Gorj, vor fi chiar membrii Corpului de Control al instituţiei. Inspectorii vor fi cei care vor verifica zilele de concedii medicale eliberate de medicii gorjeni, şi se vor deplasa la domiciliul celor care par că, în ciuda diagnosticului, stau prea mult acasă. ,,La ora actuală nu avem nimic oficial în legătură cu controalele la concediile medicale efectuate de Casa Asigurărilor de Sănătate. În situaţia în care, dacă se va impune acest lucru, prin personalul specializat al CJAS, mai precis a Corpului de Control, vom efectua această operaţiune. Sigur nu se vor face controale la toţi beneficiarii concediilor medicale, dar se va face, de către verificatori, o comparaţie în funcţie de diagnostic. Aceştia vor urma să vadă dacă, la eliberare, zilele de concediu nu sunt prea multe în funcţie de diagnostic, ori dacă la externare s-a dat un număr de zile de concediu corespunzător, mai ales că, la externare pacientul poate primi maxim 21 de zile, cu avizul medicului şef de secţie, şi doar a 14 zile cu avizul medicului curant. Să nu uităm că sunt anumite categorii de diagnostice care au un anumit număr de zile şi o durată a concediului medical în funcţie de diagnostic”, a explicat Cosma Dumitrescu, directorul adjunct al CJAS Gorj.
Mai multă economie
Dumitrescu a explicat şi care vor fi beneficiile acestor controale. ,,Ca şi activitate munca va fi mult ma îngreunată pentru noi dacă vom face aceste verificări, după cum se pune problema dar, ca efecte, sunt multe lucruri pozitive. În primul rând se vor diminua numărul zilelor de concediu medical acordate, apoi plata concediilor medicale va fi redusă, pentru că noi plătim din fondul asigurărilor de sănătate aceste concedii şi suntem cu încasările destul de slăbuţ faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a completat Dumitrescu.
Record de concedii medicale
Aproape 49.000 de concedii medicale au fost eliberate anul trecut angajaţilor din judeţul Gorj, însumând peste 309.000 de zile, ceea ce înseamnă, la doar un calcul simplu, aproximativ nouă ani de concediu medical. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj şi-au manifestat de mai multe ori îngrijorarea privind acest fenomen mai ales că aproximativ 50.000 de persoane au beneficiat, anul trecut, de concedii medicale. Anul acesta situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult. Numai în luna ianuarie a acestui an au fost astfel, deja înregistrate 3.234 de concedii medicale, ceea ce înseamnă circa 22.000 de zile. ,,Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost acordate 2.400 de concedii medicale, număr mai mic decât în acest an. Pentru cele 22.000 de zile am plătit 1,3 milioane de lei, sumă foarte mare. În martie a crescut numărul şi ne aşteptăm ca şi în această lună să se modifice, comparativ cu 2009, deoarece oamenii se duc la muncile agricole şi se folosesc de concediul medical”, a completat Cosma care prognozează că, în 2010, numărul concediilor medicale îl va depăşi pe cel înregistrat în 2009.
Anamaria Stoica
Controale intensificate
Reprezentanţii CJAS Gorj au intensificat, în această perioadă, verificările asupra modului în care sunt acordate concediile medicale, mai ales ca urmare a situaţiei înregistrate anul trecut. Instituţia a plătit pentru concediile medicale de anul trecut peste 20 de milioane de lei, sumă destul de mare care a determinat verificarea angajaţilor care şi-au luat concediu medical în acest an, pentru a evita plata unei sume asemănătoare. ,,În 2009, au fost acordate 48.758 de concedii medicale, însumând peste 309.000 de zile pentru care am plătit mai mult de 20 de milioane de lei. Este o sumă foarte mare pe care nu ne mai permitem să o plătim şi în acest an. Fiindcă avem suspiciuni destul de întemeiate că o mare parte dintre angajaţi au fentat sistemul şi nu au avut nevoie de concediu medical pentru a se recupera, ci pentru alte motive, în prezent, se efectuează verificări asupra modului în care au fost acordate acele zile. Fără verificări nu putem achita contravaloarea cu toate că există şi angajatori care ne-au dat în judecată pentru recuperarea banilor. Vor trebui să mai aştepte până la clarificarea situaţiei”, a spus Cosma Dumitrescu.