Bolnav de cancer / Un gorjean a câştigat procesul pentru medicamentul Zytiga

770

Gheorghe Dragomir este primul bolnav de cancer din Gorj care s-a luptat cu statul român şi a câştigat. Acesta este din Ciuperceni şi suferă de cancer la prostată.

Primul proces intentat de către un bolnav de cancer din județul Gorj împotriva statului român a fost câștigat pe 20 noiembrie a.c. la Curtea de Apel București. Este vorba despre un pacient bolnav de cancer la prostată, care și-a câștigat în instanță dreptul la viață. “Pentru a avea o șansă de supraviețuire, pacientul avea nevoie de un medicament, Zytiga (Abirateronum), care exista pe lista medicamentelor gratuite sau compensate din țările Uniunii Europene, însă nu era cuprins în lista din România, deoarece aceasta nu a fost actualizată de peste 6 ani. Pacientul, Gheorghe Dragomir, din comuna Ciuperceni, este reprezentat de Asociația Română de Oncologie «Sfânta Ana», membră a Alianţei Pacienților Cronici din România (APCR), alianţă care a făcut demersurile judiciare împotriva autorităţilor în vederea asigurării de către acestea a medicamentelor compensate prin avocatul Dan Cimpoeru”, a declarat Bogdana Costoiu, preşedinta Asociaţiei “Sfânta Ana”.
Asociația Română de Oncologie a preluat în acelaşi timp şi cazul unui bolnav din Sighetu Marmaţiei, diagnosticat cu neoplasm gastric, care la rându-i a câştigat prin acţiunea APCR dreptul de a i se asigura gratuit tratamentul vital cu Trastuzumabum (denumire comercială Herceptin). În total, 19 pacienţi oncologici români şi-au câştigat dreptul la viaţă prin câştigarea acestui proces. Potrivit Bogdanei Costoiu, în Gorj a mai existat un pacient care a intentat proces statului pentru dreptul la tratament egal cu ceilalți pacienți din alte țări ale Uniunii Europene, însă acesta nu a reuşit să-şi vadă visul cu ochii deoarece a decedat înainte ca procesul său să intre pe rolul instanţei de judecată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here