Bolile păsărilor – Pseudopesta aviară (Boala de Newcastle)

3485

Este o boală infecţioasă de tip evolutiv acut mai rar subacut, specifică galinaceelor (găini, curci, bibilici, fazani, porumbei, ciori, vrăbii etc.).

Nu sunt receptive gâştele şi raţele, adică nu fac boala. Boala este provocată de un virus din grupa mixovirusurilor (în acelaşi grup cu virusul gripei umane şi al oreionului).
ISTORIC. Pentru prima dată a fost semnalată în 1926, în Indonezia. Tot în acelaşi an, 1926, a apărut în Anglia în localitatea Newcastle, de unde îi poartă şi numele, deoarece ei au reuşit să izoleze şi să pună în evidenţă virusul. De aici s-a răspîndit pe tot globul pămîntesc.
În ţara noastră primele cazuri de pseudopestă aviară s-au semnalat în anul 1943, într-un efectiv de păsări din pădurea Băneasa, de către doctorul Pop şi colaboratorii săi.
TRATAMENT. Nu există /tratament medicamentos, decât vaccinarea antipseudopestoasă cu vaccin AVIPESTISOTA sau PESTIHOLVAC (contra pestei şi holerei).
Vaccinarea se face de către personalul sanitar-veterinar. Ştiu că este o reţinere din partea multor cetăţeni, proprietari de păsări de a vaccina, spunînd că tehnicianul vine cu aceeaşi seringă de la un capăt la altul al satului, fară să mai schimbe acul sau seringa. Dar acest lucru nu îl fac toţi vaccinatorii, ci numai o parte din ei, să mă scuze cei care lucrează corect.
Pentru a înlătura această suspiciune propun ca pe viitor, fiecare proprietar să-şi procure o seringă de unică folosinţă, care nu costă mai mult de 3-4000 lei bucata, şi să o prezinte tehnicianului, când vine la locuinţa sa pentru efectuarea vaccinării. În felul acesta va creşte procentul de vaccinare şi pierderile prin mortalităţi vor fi mult mai mici.
Dacă păsările sunt nevaccinate împotriva pseudopestei aviare, se mai suprapun boli bacteriene, cum ar fi holera aviară, colibaciloza şi altele care îşi dau mâna şi prin alianţă inamicul devine mai puternic şi mortalitatea poate ajunge până la 100%.
PROFILAXIE
1.    Vaccinarea păsărilor de două ori pe an cu AVIPESTISOTA.
2.    Dezinfecţia coteţelor şi a adăposturilor cu sodă fierbinte 2% (2 kg Sodă caustică la 100 litri apă). Var bulgări stins pe loc 20%, adică 20 kg. dar la 100 litri de apă, şi nu cu var stins din groapă.
3.    Dezinfecţia apei pe care o beau păsările se va face cu albastru de metilen 100 Ml. la 10 litri de apă. Într-un număr viitor vom vorbi despre bolile bacteriene şi parazitare.
Doctor Ion Trancă, Medic veterinar (pensionar), Prigoria

2 COMENTARII

  1. Soda caustica 1-2 la suta, formol sau var 20 la suta. fara dezinfectie virusul ramine prezent, curatenie si dezinfectie cel putin de doua ori la 12-14 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here