Bolile angajaţilor gorjeni au costat 11 miliarde de lei

100

concediu medicalDeşi bolile gorjenilor sunt mai puţine la număr faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, costurile acestora sunt din ce în ce mai mari. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a plătit pentru concediile medicale din primul trimestru al acestui an, nici mai mult, nici mai puţin de 11 miliarde de lei vechi.

Conform datelor furnizate de CJAS Gorj, anul trecut, în luna ianuarie se eliberaseră un număr de 3.191 de certificate medicale, iar în februarie numărul acestora a fost unul record, respectiv de 4.101. O scădere uşoară s-a produs în luna martie, când numărul concediilor medicale a fost de 3.563. Altfel stă situaţia în primul trimestru al acestui an. Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj a declarat ieri că medicii au eliberat în prima lună a acestui an un număr de 1.288 de concedii medicale, alte 1.468 au fost eliberate în februarie, iar în martie numărul certificatelor medicale eliberate de medicii gorjeni au fost de 1.852.

CJAS GORJPrin noua legislaţie, medicii de familie sau cei specialişti nu au voie să dea mai mult de zece zile de concediu medical, în condiţiile în care, înainte, limita era de 15 zile. De asemenea, la momentul solicitării concediului medical, angajatul trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care este de acord să fie controlat la domiciliu de inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în anumite intervale de timp. Beneficiarilor de concediu medical care nu sunt găsiţi la domiciliu de organele de control li se retrage indemnizaţia.

Decontări de miliarde

„De asemenea, numărul cererilor de recuperare depuse de către angajatori la noi în luna ianuarie a fost de 79, 113 au fost depuse în februarie şi 95 în martie”, a precizat preşedintele CJAS Gorj.

Reprezentanţii instituţiei cred că odată cu introducerea sistemului de verificări mai drastice, numărul certificatelor de concediu medical a scăzut.

În 2010, anul când a fost înfiinţată Poliţia Concediilor, care a verificat atât modul de prescriere a acestora, cât şi dacă bolnavii stau acasă, conducerea CJAS Gorj a observat o scădere drastică a numărului de adeverinţe de concediu prescrise de către medicii de familie şi de către cei specialişti.

Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj a mai spus că valoarea decontărilor concediilor medicale din acest an este una extrem de mare. Astfel, valoarea concediilor medicale eliberate în luna ianuarie a.c. este de 2,5 miliarde de lei vechi, cele din luna februarie au costat 4 miliarde ROL, iar pentru cele din martie decontările au avut o valoare de 4,5 miliarde de lei vechi.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here