Boeriu (DSP Gorj): “În acest weekend refacem stocul de vaccinuri, cu excepția ROR”

359

În plină epidemie de rujeolă, care afectează întreaga țară încă de anul trecut şi care a totalizat, până la sfârșitul lunii martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie. În județul Gorj nu mai există doze de ROR, însă se speră ca acest vaccin să ajungă la Direcția de Sănătate Publică (DSP) în următoarele săptămâni. Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj, confirmă faptul că, în acest weekend, se va reface stocul de vaccinuri, județul nostru urmând să primească mai multe doze de tetravalent și hexacima.

Încă de luna trecută, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză de vaccin ROR, iar Gorjul se află printre acestea. Vaccinul care îi protejează pe copii de boli precum rujeolă, oreion şi rubeolă lipsește cu desăvârșire, dar autoritățile speră ca problema să fie remediată în cel mai scurt timp. “Am văzut și eu în mass-media că pentru ROR s-a terminat licitația la nivel național și până la sfârșitul acestei luni dozele de vaccin vor ajunge și în județele unde stocurile sunt epuizate”, a confirmat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Potrivit specialiştilor, din vaccinurile care se aflau în depozitele direcţiilor de sănătate publică judeţene se puteau face redistribuiri către zonele deficitare, dar vaccinurile care se află în cabinetele medicilor de familie nu mai pot fi redistribuite. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boală este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Boeriu: “Față de alte județe, stăm bine la acoperirea vaccinală”
Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj, spune că la nivelul județului nostru nu sunt mari probleme în privința vaccinării copiilor. “Am fost și la domnul prefect și i-am prezentat o situație privind vaccinarea și vreau să subliniez că față de alte județe stăm bine la acoperirea vaccinală. Chiar în acest weekend vom aduce de la București 1800 de doze de vaccin tetravalent și vaccin hexavalent”, a declarat Marius Boeriu.
Vaccinul tetravalent se utilizează pentru imunizarea copiilor de 6 ani împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei şi poliomielitei.
Serul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebelușilor la vârsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni și 1 an, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here