Boc vrea parteneriat public-privat şi confirmă creşterea economică

411

emil bocPrezent ieri la Târgu-Jiu alături de oficialităţile judeţene şi de o delegaţie ministerială, primul ministru al României, Emil Boc a spus că anul 2011 reprezintă trecerea pe plus a economiei româneşti.

 

Acesta a vorbit autorităţilor de la Gorj despre necesitatea implementării parteneriatelor publice-private în scopul dezvoltării fiecărei comunităţi.

Emil Boc a venit miercuri seară în judeţul Gorj alături de câţiva miniştri şi secretari de stat. Ieri acesta a participat la semnarea unui contract de finanţare pentru potenţialul turistic al judeţului nostru. „Apreciez efortul autorităţilor locale pentru implementarea proiectelor europene, şi sper să fie la fel de eficient şi procesul de implementare. Nu avem o problemă acum cu depunerea proiectelor europene, ci avem mult mai multe proiecte depuse decât capacitatea de finanţare. Însă, mai avem o cutumă de depăşit, şi aceea că românii nu ştiu să implementeze proiectele europene, iar eu spun asta raportându-mă direct la cifre. Dacă în momentul de faţă avem proiecte în implementare de peste 12 miliarde de euro din fonduri structurale, în privinţa implementării suntem undeva la puţin peste două miliarde de euro. Ceea ce trebuie să facem acum, este ca autorităţile locale să depăşească şi această cutumă”, a declarat Emil Boc.

Soluţia: parteneriatul public-privat

Primul ministru al ţării le-a vorbit ieri reprezentaţilor autorităţilor locale şi judeţene despre utilizarea unor noi instrumente pentru atragerea de fonduri europene şi dezvoltarea municipiilor şi a oraşelor: „Parteneriatul public-privat este o nouă cale de dezvoltare a comunităţilor. Adică, autoritatea locală să pună la dispoziţie teren, iar privatul să vină cu banii. Autorităţile din Gorj trebuie să aibă o preocupare în implementarea unor proiecte în parteneriat public-privat”.

Ieşire din criză

Ceea ce primul ministru al ţării anunţa de câteva luni, a repetat-o şi ieri la Târgu-Jiu. Boc a spus că în acest an, România părăseşte partea de minus a economiei şi trece pe partea de plus. Şeful Guvernului a adăugat că pentru menţinerea acestui lucru nu trebuie să se facă niciun pas înapoi pe linia reformelor şi să aibă iniţiativă în utilizarea banilor europeni.

Emil Boc a vorbit şi despre procesul în derulare pentru sistematizarea regiilor autonome. „În primul rând trebuie să facem identificarea pentru fiecare regie a soluţiei de viitor cum ar fi continuarea activităţii, restructurarea acesteia, privatizare sau vânzarea unor acţiuni. Până la sfârşitul lunii iulie se va încheia acest proces de evaluarea a fiecărei companii de stat din România şi se va preciza o soluţie ideală pentru fiecare dintre acestea”, a precizat primul ministru al României.

Acesta a mai spus că Guvernul nu a renunţat la înfiinţarea celor două companii energetice, iar la nivel de Guvern se va discuta pentru evaluarea deciziilor judecătoreşti pe marginea înfiinţării acestor companii. „Instituirea managementului privat vine ca o soluţie alternativă la companiile de stat, o soluţie pentru îmbunătăţirea actului de conducere a acestor companii”, a precizat Emil Boc.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here