Boc-ul risipitor, Guvern cerşetor!

339
Aşa cum apreciam încă de ieri, semne rele anul 2010 are. Abia au început comisiile celor două camere ale Parlamentului să ia la puricat Bugetul trimis de Guvernul Boc 4 şi ministerele chiţăie după bani, vorbind încă înaintea aprobării bugetului de mult aşteptatele rectificări bugetare care s-ar putea să nu mai vină niciodată.

Mai ales dacă se va ajunge la legea responsabilităţii fiscale. Una atât de trâmbiţată şi atât de necesară. Care le-ar interzice guvernelor asemenea practici.

Culmea aburelilor guvernamen-tale Boc-iste este că nu toate domeniile de activitate simt ori resimt criza şi reducerea sumelor alocate. Pentru acte de bravură, SRI, SIE şi STS au bugete substanţial sporite. La fel cum şi nevinovaţii de la Curtea Constituţională, aceia care l-au validat pe cel care nici usturoi n-a mâncat, n-a fraudat niciodată alegerile, şi nici gura nu-i miroase, ca preşedinte pentru încă cinci ani s-au văzut recompensaţi prinsalarii cu 50% mai mari. După merit!
De Theodor Baconschi, instalat ministru de Externe pentru acte de bravură la secţiile speciale din Franţa nu mai vorbim. Nici despre Honorius Prigoană, tinerel ce se vrea parlamentar pentru voturile aduse de el prin ha Americă. Cam la toate cazurile de acest fel, nu se face economie, ci oarece risipă. Desigur, în condiţii de criză. În schimb, pensionarii, profesorii şi mai ales medicii şi personalul sanitar vor plăti. Pentru nesupunere, pentru sărăcia lor. Guvernul Boc 4 şi-a propus să ia de la săraci şi să dea la bogaţi. Deocamdată, reuşeşte! Cum? Simplu, cerşind noi şi noi împrumuturi. Ca să nu intre în colaps, ministerul Finanţelor Publice umblă cu miloaga pe la bănci să facă rost luna asta de vreun miliard de euro. Evident, cu dobânzi babane!
Se mai vehiculează, de luni de zile, demagogic şi electoral, chestia cu reducerea pensiilor speciale. În sfârşit, după ce PD-L şi Băsescu s-au văzut cu sacii-n căruţă, legea pensiilor se va screme. Mai ales că oportuniştii parlamentari se scurg dinspre PNL şi PSD spre partidul-stat cu o viteză de un parlamentar la trei zile. Dacă celor de la SRI, SIE, armată şi STS li s-au dat bugete sporite pe anul 2010, evident că guvernanţii şi preşedintele Traian Băsescu se vor purta cu mănuşi şi cu pensionarii din aceste domenii. Singurii pensionari ce se vor trezi cu pensiile micşorate vor fi foştii diplomaţi. Toţi ambasadorii care au trudit pentru gloria patriei lor – România – vor avea bătrâneţi mai grele. Generalii şi coloneii din celelalte structuri privilegiate o vor duce la fel de bine ca şi până acum. Cea spus despre pensiile speciale primul ministru Emil Boc, preşedintele partidului-stat democrat-liberal nici nu mai contează. Până-n anul 2012 nu vor mai fi alegeri. Dacă nu cumva se-ngroaşe gluma cu nemulţumirile sociale ori cu (ne)înţelegerile pe ciolan dintre PD-L şi UDMR şi se va rupe coaliţia. Teoretic este posibil orice. La câtă laşitate şi oportunism dovedeşte Parlamentul, miram-aş să se-ntâmple vreo minune. La 20 de ani de la Revoluţie, parcă ar mai fi nevoie de încă una. Nu de alta, dar odată cu schimbarea Constituţiei, n-ar fi exclus să nu mai scăpăm de dictatură.
*
Nu mai calculăm la cât se ridică datoria publică şi datoria externă a României. Cert este că trăim de azi pe mâine din cerşit. Cele 20 de miliarde luate cu împrumut de la FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană n-au ajuns la noi, dar şi după ce vor ajunge vor trebui daţi înapoi. Ca dealtfel şi cei împrumutaţi la bănci, din care 12 miliarde de euro vor trebui returnaţi în 2010.
*
Ca să-l citez pe excelentul economist Liviu Voinea, universitar şi analist economic, în 2009 veniturile ar fi scăzut cu 8% faţă de 2008, în vreme ce cheltuielile au crescut cu 16%. Tot după bugete marca Boc, 2010 prevede creşterea veniturilor cu 18% şi a cheltuielilor cu 13%. Din condei, ies. Doar la vopsea(nu-i vorba de vopseaua de păr a defunctului ministru al Finanţelor, Pogea!) e mai greu. Cu noul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, se schimbă nu doar vopseaua. Cică s-ar folosi stupefiante, ca să se vadă bugetul ceva mai în roz, aşa cum îi place noului director de imagine al Finanţelor, Andrei Gheorghe. Cel care, cândva, a şi fost arestat pentru aşa ceva!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here