Boboteaza – semnificație și obiceiuri

39

Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie, marchează finalul sărbătorilor de iarnă și este una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Cunoscuta și ca Botezul Domnului, această zi comemorează botezarea lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului, un moment esențial în tradiția creștină, care simbolizează nașterea spirituală a Mântuitorului.

În unele zone, preotul aruncă o cruce în apă, iar bărbații din comunitate se întrec să o recupereze. Se spune că cel care reușește să aducă crucea la mal va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Bobotează, punând sub pernă o crenguță de busuioc și legându-și un fir roșu de mătase pe deget. Totodată, se crede că fetele care cad pe gheață în această zi se vor mărita până la sfârșitul anului.

În ziua de Bobotează, nu se spală rufe, toate apele fiind sfințite. De asemenea, certurile și împrumuturile sunt interzise, iar tradiția populară spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopții despre comorile ascunse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.