Boala limbii albastre, interzisă să se extindă spre Ardeal

513

Zona Transilvaniei fierbe în această perioadă din cauza existenţei Bolii limbii albastre în 12 judeţe din afara arcului carpatic, Buzău, Vrancea, Argeș, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoșani, Vaslui. În această listă se regăseşte şi Gorjul, autorităţile judeţene de la noi făcând tot posibilul ca boala să nu extindă.

La nivel naţional, Boala limbii albastre a afectat un număr de 63 de comune, îmbolnăvind 347 animale, din care peste 30 au murit. Pentru a preveni extinderea bolii din judeţele din sudul şi estul ţării spre Ardeal, autorităţile din 14 judeţene din Transilvania au trasat nenumărate măsuri, nedorind ca boala să ajungă şi la ei.
Având în vedere faptul că munții pot prezenta o barieră naturală în fața țânțarilor transmițători ai bolii, au fost dispuse mai multe măsuri printre care menținerea tuturor măsurilor de restricționare și chiar de interzicere a circulației animalelor din speciile receptive (ovine, bovine, caprine, rumegătoare sălbatice) din zona sudică a ţării, chiar şi din Gorj, expunerea de filtre rutiere cu interzicerea introducerii de animale din zonele afectate către judeţele din Ardeal, dezinsecția tuturor mașinilor care transportă animale pe teritoriul zonei libere de boală, interzicerea organizării oricăror târguri și expoziții de animale, interzicerea întoarcerii acasă a efectivelor de animale aflate pe pășunile din afara localităților până la data de 30 octombrie 2014, intensificarea supravegherii stării de sănătate a animalelor, dar şi a dezinsecțiilor în grajduri, adăposturi și saivane, cu o frecvență adecvată în funcție de substanța folosită.

15 animale moarte la Gorj
Măsurile trebuie susținute intens până la data de 30 octombrie, când datorită temperaturilor scăzute vectorii (țânțarii specifici) devin inactivi. În judeţul Gorj, aproximativ 300 de animale suferă de Boala limbii albastre, în diferite faze. Acestea pot fi salvate dacă proprietarii vacilor apelează imediat la ajutorul medicilor de specialitate. “În târgurile din judeţ nu se mai vând animale, fie că vorbim de bovine, caprine sau ovine. Din Gorj nu pot pleca animale spre zona Ardealului care până acum a fost ferită de Boala limbii albastre. Cei care vor fi prinşi transportând animale spre zona Transilvaniei, vor fi amendaţi, iar animalele le vor fi confiscate”, a declarat Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.
Acesta a precizat că, până acum, la nivel judeţean, 15 animale au fost răpuse de Boala limbii albastre, decesele înregistrându-se în localităţile Alimpești, Bolboși, Licurici, Jupânești, Samarinești, Câlnic și Negomir.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here