Blestemul locuinţei conspirative! – Judecătorul Marin scapă de Securitate în instanţă

364

deschidereMagistratul Tribunalului Gorj, Ion Marin, a obţinut o hotărâre judecătorească favorabilă la Curtea de Apel din Bucureşti, care l-ar scăpa de acuzaţia că ar fi făcut poliţie politică. Magistraţii acestei instanţe au respins cererea Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) de constatare a statutului de colaborator al poliţiei politice din vremea comunistă, pentru judecătorul gorjean.

Deşi hotărârea nu este definitivă, recursul aflându-se pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, magistratul Marin este convins că decizia care îi este favorabilă nu se va schimba, el neconsiderându-se vinovat de ceva. Judecătorul şi-a amintit chiar câteva momente petrecute între anii 1987-1988, perioadă în care a fost acuzat de membri CNSAS că ar fi pus la dispoziţia turnătorilor la Securitate, propria locuinţă.

La mijlocul anului 2009, magistratul Ion Marin de la Tribunalul Gorj era trecut pe o listă a judecătorilor care au colaborat cu Securitatea. Pentru verdictul de colaborator al Securităţii, CNSAS trebuie să obţină însă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Şi în cazul magistratului, CNSAS a formulat acţiune în constatare la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii acestei instanţe au respins, însă, în urmă cu câteva luni, cererea Consiliului. Nemulţumiţi de decizie, membri CNSAS au înaintat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care are termen de judecată în 15 aprilie 2011.

Locuinţa judecătorului, loc de întâlnire cu turnătorii

În dosar au existat câteva documente, puse la dispoziţie de CNSAS, care ar fi condus la ideea că magistratul a avut legături cu Securitatea. Judecătorii stabilesc, însă, că acele acte nu au nicio valoare, având în vedere că nu sunt semnate şi ştampilate. La unul dintre termenele de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, chiar judecătorul Ion Marin a cerut efectuarea unei adrese către fosta organizaţie a Partidului Comunist Român (PCR) Gorj pentru a se comunica dacă şi-a dat acordul ca locuinţa sa să fie folosită drept casă de întâlniri pentru turnătorii fostei Securităţi, pentru o perioadă de 2 ani.

Colegul de facultate, turnător la Securitate

Judecătorul Ion Marin a povestit exact cele întâmplate. “La dosar există o adresă de la organizaţia PCR Gorj, nesemnată, neştampilată, în care se precizează că eu am fost de acord ca locuinţa mea, o garsonieră, să fie pusă la dispoziţia partidului, în sensul ca unul dintre colegii mei de facultate să se întâlnească cu prietenii, cu diverse persoane de la care lua informaţii. Într-un raport, de la o anumită sursă Balaci, am aflat că acel coleg, căruia eu îi lăsasem cheia, se întâlnea cu diverse persoane în casa mea, în lipsa mea, când eu lucram schimbul II. Eu eram şi student la Cluj, se întâmpla în 1987-1988.

După ce CNSAS a dat acea decizie, l-am contactat pe fostul meu coleg şi am avut o discuţie despre acea perioadă. L-am întrebat de ce a făcut asta şi mi-a spus că aşa a fost sistemul atunci. După ce CNSAS a dat acea decizie, mulţi colegi judecători se uitau cu suspiciune la mine”, a povestit magistratul.

Ion Marin susţine că după ce va obţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă care va demonstra că nu a făcut poliţie politică va lua în calcul şi posibilitatea de a da în judecată CNSAS pentru prejudiciul de imagine ce i-a fost adus.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here