Blestemul din overtime

226

Energia nu doar că joacă multe meciuri, dar le și prelungește. Nu mai puțin de cinci meciuri disputate de gorjeni în ultima lună necesitând cel puțin un overtime. Printre acestea se numără și partida disputată în deplasare cu Pieno Zvaigzdes, cedată de elevii lui Diamantakos după cinci minute de joc suplimentar.

La omul sărac, nici boii nu trag, acesta pare să fie proverbul care se leagă cel mai bine de ceea ce se întâmplă la echipa de baschet a Energiei, nevoită să joace meci după meci, la interval de doar două zile, pauzele abia ajungându-le să se deplaseze de la o locație la alta.
Energia a pierdut în overtime cu Cibona, în FIBA Europe Cup, după care au venit alte trei meciuri de campionat în care învingătoarea a fost stabilită abia după prelungiri: Dinamo s-a impus la Târgu-Jiu după două reprize suplimentare de câte cinci minute, dar și Energia a câștigat în două rânduri beneficiind de timpul suplimentar, cu SCM U Craiova și cu BC Mureș Târgu Mureș. Se pare că n-a fost suficient pentru jucătorii echipei gorjene, care și în deplasarea de la Pavalys, unde au jucat cu Pieno Zvaigzdes, au jucat cu cinci minute în plus, din păcate pentru doar un punct, cel primit pentru prezență. În total, luând în calcul meciurile disputate doar în ultima lună, Energia a jucat în plus 30 de minute, adică aproape încă un meci, ca și cum cele în care a evoluat din două în două zile nu ar fi fost de ajuns!

S-au trezit în ultimul sfert
În majoritatea meciurilor disputate în ultima vreme, Energia și-a obișnuit fanii să fie condusă în prima parte pentru ca pe final să revină spectaculos, din păcate în câteva rânduri fiind tardiv, așa cum, până la urmă, s-a dovedit și la meciul cu Pieno Zvaigzdes. Gazdele, așa cum era de așteptat, au avut o mână destul de sigură de la distanță, însă capitolul care le-au fost superiori baschetbaliștilor echipei gorjene a fost cel al aruncărilor de sub panou. Energia a păcătuit mult la acest capitol, extrem de multe pătrunderi fiind finalizate cu aruncări ratate sau cu mingi pierdute, în vreme ce Pieno a punctat obsedant de ușor, cel puțin în primele trei sferturi. Pe acest post, Pieno a avut un avantaj de 19 puncte în sfertul al treilea și meciul părea deja jucat. Cu trei minute înaintea sfertului patru, Pieno conducea cu 67-48, iar Energia s-a trezit la joc, în ultimul sfert al partidei intrându-se de la scorul de 69-56. Aktaș, cu o aruncare de trei puncte, apoi Eziukwu și Radosavljevic, cu câte două puncte, au redus serios din diferență, tabela indicând 69-63 după nici un minut și jumătate, semn că soarta meciului nu fusese jucată. Gazdele au avut opt puncte avans și cu patru minute înainte de finalul sfertului patru, scor 78-70, dar Energia a găsit resurse pentru a veni puternic din spate și pentru a egala. Troupe a aruncat bine din spatele semicercului și tabela arăta din nou un scor egal după foarte mult timp, 80-80, însă Pieno a replicat repede prin Agafonov și scorul a devenit 83-80. Eziukwu a fost trimis la linia de fault și a transformat una din cele două aruncări libere pentru ca mai apoi, după o recuperare defensivă a lui Troupe, Energia să egaleze prin Mack și să trimită meciul în overtime.

Echilibru în overtime
Dacă în restul timpului jocul a avut perioade distincte, în care fie o echipă, fie cealaltă a dominat clar și a trecut pe tabelă plusul de pe teren, în minutele de prelungire jocul a fost unul echilibrat. Energia a condus după ce Troupe a înscris de la distanță, dar Pieno a egalat rapid prin reușita lui Low. Tot o aruncare de trei puncte, cea a lui Agafonov, a dus și la prima desprindere din overtime, scor 91-87. Energia a revenit și de această dată, Troupe și Horne contribuind fiecare cu câte două puncte pentru o nouă egalitate, scor 91-91 în al patrulea minut al prelungirilor. Egal a fost și cu 20 de secunde înainte de final, dar Moore a înscris două puncte ce au fost decisive până la urmă, Pieno impunându-se cu 95-93 într-o seară în care și meciul dintre Cibona și Le Havre avea nevoie de prelungiri pentru a stabili învingătoarea, francezii impunându-se spectaculos la Zagreb, scor 106-113.

Pieno Zvaigzdes – Energia Târgu Jiu 95-93 (25-23, 21-15, 23-18, 14-27, 12-10)
Sala Sporturilor, Pasvalys, spectatori: 450
Pieno: Low (11), Tamulis (3), Redikas (6), Babrauskas (9), Skucas, Olisevicius (12), Agafonov (17), Staniulis (15), Moore (22), Gintvainis. Antrenor: Mantas Sernius.
Energia: Troupe (21), Eziukwu (14), Andrei, Șanta, Mack (19), Radosavljevic (11), Horne (5), Aktaș (5), Guțoaia, Diggs (18). Antrenor: Iannis Diamantakos.
Arbitri: Emin Magulkoc (TUR), Wojciech Liszka (POL), Martins Koslovskis (LAT).

Clasament Grupa S:
1. STB le Havre 3 2/1 277-268 5
2. Cibona Zagreb 3 2/1 294-291 5
3. Energia 3 1/2 259-256 4
4. Pieno Zvaigzdes 3 1/2 269-284 4

Programul etapei a 3-a (20 ianuarie):
Pieno Zvaigzdes – STB Le Havre
Energia Târgu Jiu – Cibina Zagreb
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here