Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Târgu-Jiu, în haine alese de sărbătoare, cu ocazia hramului

1545

Biserica situată pe axa Brâncuși din municipiul Târgu Jiu a îmbrăcat recent haine de sărbătoare cu prilejul sărbătoririi hramului ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“.
Construită pe locul unei vechi biserici datând din secolul al XVIII-lea, lăcașul de cult religios din reședința județului Gorj se integrează perfect Ansamblului monumental realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi, fiind pe aceeași axă cu operele Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără de sfârşit. Dorinţa marelui sculptor gorjean a fost aceea de a realiza un ansamblu închinat eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial şi astfel a păstra vie amintirea celor care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea şi reîntregirea pământului strămoşesc, iar Biserica nu avea cum să lipsească dintr-un astfel de context. Lăcaşul de cult este zidit în formă de cruce, iar planurile construcției au fost întocmite de către arhitecţii Ion Antonescu, Anghel Păunescu şi Iulius Doppelreiter. Pictura bisericii este realizată în stil neo-bizantin de către renumitul pictor Iosif KEBER. În ceea ce privește temelia sfântului lăcaş de cult religios, aceasta a fost pusă la 8 septembrie 1927, iar zece ani mai târziu, cu sprijinul primului ministru de atunci, Gheorghe Tătărăscu, şi al soţiei sale, Arethia Tătărăscu, noua biserică a fost sfinţită de către un numeros sobor de arhierei şi preoţi, conduşi de către Preafericitul Părinte MIRON CRISTEA, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, Biserica cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Târgu Jiu este singura din regiunea Olteniei la a cărei slujbă de sfinţire a participat un întâistătător al Bisericii ortodoxe române.
Din numărul celor 12 apostoli ai Domnului Iisus Hristos, Sfinţii Petru şi Pavel sunt reprezentaţi cel mai des în icoane, aleşi adeseori ca ocrotitori ai lăcaşurilor de cult religios, iar sute de mii de români le poartă numele şi îi au drept ocrotitori spirituali. Numeroşi credincioşi au participat şi în acest an la slujba Sfintei Liturghii în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, la biserica cu acest hram slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi condus de către părintele paroh Ciprian Cristinel Sârbu. Între preoţii slujitori în zi de mare sărbătoare s-a aflat şi părintele Daniel, preot la o biserică ortodoxă din Tesalonic, Grecia. Acesta din urmă a vorbit celor prezenţi despre slujirea apostolească pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos a încredinţat-o ucenicilor săi şi mai ales Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Căci pe unul l-a numit ,,piatră a Bisericii pe care porţile iadului nu o vor putea birui“ şi i-a încredinţat cheile Împărăţiei Cerurilor, iar pe celălalt ,,vas ales menit să poarte numele lui Hristos la neamurile pământului“. La rândul lor, cei doi apostoli, Petru şi Pavel, atât de mult L-au iubit pe Învăţătorul lor Iisus Hristos încât şi-au dat viaţa pentru El şi credinţa creştină şi au suferit moarte mucenicească în aceeaşi zi şi în acelaşi an: Sfântul apostol Petru a fost răstignit, la Roma, cu capul în jos, socotindu-se pe sine nevrednic să fie asemănat cu Mântuitorul pe Crucea Sfântă, în timp ce Sfântul apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului cu sabia. Acest eveniment din viaţa Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel Biserica noastră îl prăznuieşte în fiecare an la data de 29 iunie.
Să îi cinstim şi noi pe aceşti corifei ai apostolilor şi întemeietori ai credinţei creştine, împreună cu Biserica, prin cuvinte de laudă ca acestea: ,,Cei ce sunteţi între apostoli mai întâi pe scaune şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă. Pe propovăduitorii cei tari şi vestitorii de Dumnezeu, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăţilor Tale şi odihnă le-ai dăruit, că chinurile acelora şi moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, cele ce ştii cele din inimă, slavă Ţie!“.
Masterand în teologie, Marius Stochiţoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.