Biserica din Stei, resfinţită de către Mitropolitul Olteniei

248

Biserica SteicÎn Duminica a VI-a de după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a liturghisit în mijlocul credincioşilor din Parohia gorjeană Steic. Cu acest prilej a fost resfinţită Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Mucenic Pantelimon”.

Credincioşii Parohiei Steic au participat în număr mare la slujba de resfinţire a Bisericii închinate Sfântului Apostol Andrei şi Sfântului Mucenic Pantelimon din localitatea Valea Perilor, Protoieria Târgu-Jiu Nord. Conform Mitropoliei Olteniei, mult aşteptata sărbătoare a reprezentat împlinirea unei lucrări începute de peste zece ani de parohieni, în frunte cu preotul Elisei Drăghia. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezenţa IPS Părinte Irineu care a oficiat Sfânta Liturghie alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Preotul paroh, ridicat în rang

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală. „Evanghelia de astăzi ne prezintă una din minunile Mântuitorului Iisus Hristos: vindecarea slăbănogului din Capernaum. Acestuia, spre deosebire de alţii, Domnul îi spune: «Îndrăzneşte fiule! Iertate sunt păcatele tale». Prin aceste cuvinte ni se arată că boala şi suferinţa lui izvorau din păcat. Iată de ce Mântuitorul îi iartă mai întâi păcatele şi după aceea îl tămăduieşte. Faptul că unii oameni nu se pot vindeca de neputinţe, ne arată că păcatul încă mai persistă în sufletele lor. În acest context este absolut necesar să ştim ce este păcatul. În Sfânta Scriptură, păcatul ne este prezentat ca o fărădelege, o nesocotire a poruncii lui Dumnezeu. Astfel, strămoşul Adam iese din ascultarea Părintelui Ceresc şi alunecă în ispita vrăjmaşului, căzând pradă neascultării. De atunci boldul păcatului a măcinat, precum rugina, viaţa întregii omeniri, aducând după sine moartea şi depărtarea de Dumnezeu”. Tot conform Mitropoliei Olteniei, IPS Părinte a evidenţiat necesitatea legăturii dintre credinţă şi faptele bune: „Nu oricine primeşte iertarea păcatelor. Dacă stai departe de Dumnezeu şi nesocoteşti timpul mântuirii tale, atunci iertarea păcatelor este departe. Dumnezeu îi iartă numai pe aceia care îşi cer iertare şi varsă lacrimi de pocăinţă pentru păcatele lor. În acest sens Mântuitorul zice: «Nu oricine-mi zice: Domne, Doamne va intra în Împărăţia lui Dumnezeu, ci cel care face voia Tatălui Meu cel din ceruri». Sunt mulţi cei care spun că au credinţă, însă faptele lor sunt departe de voia lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Iacov afirmă: «Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este »”. De asemenea, IPS Irineu a felicitat dăruirea credincioşilor din Parohia Stei şi i-a acordat preotului paroh, Elisei Drăghia, rangul de iconom stavrofor.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here