Bile albe, bile negre la Obştea Peştişani

409

exploatere forstieraAbia din a doua încercare, Obştea Peştişani – cea mai mare din ţară -, apreciată de mulţi a fi cea mai bună vacă de muls nefurajată, a reuşit să ţină o adunare generală ordinară. În care să se discute Darea de seamă a activităţii pe anul trecut, un Raport al Comisiei de cenzori şi să se adopte un Proiect de măsuri pentru anul 2011.

La precedenta încercare se prezentaseră prea puţini membri şi adunarea generală nu era statutară, din lipsă de cvorum. Nici duminică nu se anunţaseră, adică nu fuseseră invitaţi, toţi membrii, regula fiind aceea de a veni numai cei mai cuminţi şi buni pentru aplauze. Adică aplaudacii.

Rumoare generală, iar primarul a adus poliţia!

Locul desfăşurării adunării generale – Sala Sporturilor din Peştişani – şedinţa începută la ora 10 şi terminată după orele 16 – a fost considerat impropriu, de către majoritatea vorbitorilor. Mai ales în lipsa unei staţii de amplificare, nu se auzea mai nimic. Pur şi simplu nu se mai înţelegea om cu persoană. Mă rog, s-au prezentat o Dare de seamă şi un Raport al Comisiei de cenzori, dar la discuţii au început acuzaţiile dure. Se afirmase că profitul pe anul 2010 ar fi fost de 13 miliarde lei, în bani vechi, iar unii vroiau dividente substanţiale, alţii erau de acord cu o aprobare mai veche, a unei adunări generale anterioare, prin care se dorea investirea într-o păstrăvărie în munţi, la 23 km. de Peştişani. Din toate părţile curgeau acuzele la utilizarea abuzivă a fondurilor pentru achiziţii fără licitaţie, pentru salarii barosane. La un moment dat, preşedintele Obştei Peştişani, Ion Poenaru, una şi aceeaşi persoană cu directorul executiv, i-a solicitat primarului comunei Peştişani, Florin Pavel, să intervină şi să aducă poliţiştii comunitari spre a mai linişti spiritele cam înfierbântate. Au venit şi poliţiştii, dar harababura a continuat. Ba că adunarea generală ar fi politizată, aşa cum a susţinut cu decenţă proprietarul de pădure Dumitru Sprâncenatu, dar şi alţii. Lucrurile erau evidente, cum că Ion Poenaru, factotumul Obştei Peştişani, şi preşedintele organizaţiei locale a PSD, este într-o perfectă înţelegere cu primarul Florin Pavel, de la PNL. Cert este că amândoi sunt foarte buni oratori şi ştiu perfect să strunească o mulţime. Mai ales că nu veniseră decât vreo 200 de membri ai asociaţiei de proprietari ai pădurilor din munţi.

Cenzorul Silviu-Silvestru Tivig, acuza preşedintele de fals în declaraţii

stanaPână duminică, Silvestru Tivig nu era decât un cenzor, niţel cam incomod, pe care nu-l băga nimeni în seamă, aşa cum pretinde el. Iar Elvira Gâlmă, şefa Comisiei de Cenzori nu l-a consultat deloc atunci când a întocmit raportul roz-bonbon. Drept pentru care a ticluit şi el unul, iar în premieră, adunarea generală a avut două rapoarte ale cenzorilor. Primul superoptimist şi deci aplaudat, iar al doilea critic, probabil realist, dar fluierat. Rapoarte care se cam bat cap în cap. În plus, Silvestru Tivig îl acuza preşedintele Ion Poenaru că ar fi ascuns faptul că ar fi avut condamnări penale! Ion Poenaru adusese, în anul alegerii sale ca preşedinte al Obştei Peştişani, acte din care reieşea că ar avea cazierul curat. Şi acum susţine acelaşi lucru, şi afirmă că ar fi primit numai o amendă penală, cam prin anul 2005. Cert este că Silvestru Tivig a dat în judecată, de mai multe ori, Obştea Peştişani, iar acum se judecă(ieri au avut o nouă înfăţişare la Judecătoria Târgu Jiu!), pârât fiind chiar Ion Poenaru. Personajul cu pricina, adică Sever Silviu Tivig, trece drept un turbulent. Dar dacă, cumva, are dreptate? Din moment ce şi Ion Poenaru a afirmat, cu aparent curaj, că dacă se dovedeşte aşa ceva el ar fi de acord cu repetarea alegerilor.

Fapte bune şi propuneri constructive

La propunerea proprietarului de pădure Constantin Fuiorea, consilier local, între altele, s-a aprobat ca membrii Obştei să se gândească şi la proiecte constructive, iar dacă dintre colegi are cineva vreun deces în familie, atunci să i se acorde un ajutor de urgenţă în valoare de 500 lei. Şi Nicolae Nicolcioiu a pledat ca între ei, între membrii Obştei Peştişani să se comporte ca membrii aceleiaşi familii, iar ura şi ranchiunele să dispară. Din cei 13 miliarde lei vechi profit pe 2010, jumătate se vor atribui acţionarilor ca dividente, în sumă de 78,3 lei/ha pentru fiecare, iar restul de 6,5 miliarde să fie folosiţi pentru investiţii. Ba chiar Ion Poenaru, care-a dat răspunsuri verbale la toate acuzele, fără a avea posibilitatea de a şi proba cu acte spusele, a promis cu funcţia(!) că investiţia de 5 miliarde în Păstrăvărie se va recupera în maximum 2 ani. Scepticii nu au fost puţini, dar nu i-a ascultat nimeni.

Obştea Peştişani are cam 10.000 de hectare de pădure, cu vânat despre care Vasile Plai nu este convins că s-a vândut la un preţ bun către o firmă Callatis SRL. Numai că Ion Poenaru susţine că abia în 2018 va expira contractul cu vânătorii de pe malul mării. Până atunci nu se va mai putea face nimic.

Vasile Plai a mai propus ca vânătorii firmei Callatis SRL să fie însoţiţi de către doi delegaţi din partea Obştei Peştişani, în aşa fel încât aceştia să nu-şi facă de cap şi să vâneze fără a respecta legile ţării şi regulile AGVSAP.

S-a mai vorbit de atragerea unor fonduri europene, care-ar ajuta mult investiţiile Obştei, dar şi de o colaborare cu investitori belgieni pentru a instala în munţi centrale eoliene producătoare de energie electrică.

Cenzorul Silvestru Tivig demis!

Cele câteva “diversiuni”, cum le aprecia Ion Poenaru, s-au potolit şi aplaudacii şi-au intrat în rol. Cert este că, spre final, se vota pe bandă rulantă, cam orice vroia preşedintele Ion Poenaru, un excelent manipulator de opinie.

Pe acest fond, chiar dacă ieri Ion Poenaru era pârât într-un proces cu fostul cenzor Silviu-Silvestru Tivig, la Tribunalul din Târgu Jiu, tot Ion Poenaru a propus demiterea acestuia din funcţia de cenzor şi a reuşit să-l dea afară din serviciu.

Cu majoritate de voturi! Mă rog, statutul asociaţiei Obştea Peştişani – care obşte cuprinde pădurile montane ale mai multor proprietari din comune gorjene precum Peştişani, Runcu, Bâlta, ori satele Valea Mare şi Bâltişoara – a cam fost modificat după cum au vrut muşchii preşedintelui Ion Poenaru.

Aşa, de pildă, nu au voie să candideze la funcţia de preşedinte decât absolvenţii cu diplomă de studii superioare. Nici asupra salariilor nu este prea clară situaţia, iar treaba cu licitaţia nu-i obligatorie şi la Obştea Peştişani. Chiar dacă legile statului român o cer imperativ.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here