Bilanţul inundaţiilor în Gorj

451

Sute de hectare de teren arabil, zeci de grădini, dar și mai multe anexe gospodăreşti și curți au fost inundate în urma precipitaţiile abundente căzute zilele trecute în județul Gorj.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, precipitaţiile abundente căzute în ultimele zile au afectat municipiul Motru și comune Cătunele, Văgiulești, Samarinești, Glogova, Bălești, Telești și Padeș. În municipiul Motru, au fost inundate 20 de hectare de teren agricol şi 1 beci. Totodată, în urma revărsării râului Motru şi a pârâului Ploştina, au fost inundate trei grădini de legume şi 20 de hectare de teren agricol din satul Horăşti, respectiv trei grădini din satul Ploştina. Precipitaţiile abundente au afectat şi comuna Cătunele. În satul Valea Mănăstirii au fost inundate opt anexe gospodăreşti şi 40 de grădini, în timp ce în satul Valea Perilor inundaţiile au afectat 100 de hectare de teren arabil şi o anexă gospodărească. Pompierii gorjeni au intervenit atât în Motru, cât şi în cele două sate din comuna Cătunele pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a fost solicitat să intervină pentru evacuarea apei din nouă anexe gospodăreşti inundate, în comuna Cătunele, sat Valea Mănăstirii şi Valea Perilor. La locul intervenţiei s-au deplasat trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Motru, ce au intervenit cu o autospecială de intervenţie şi o  motopompă pentru evacuarea apei. Echipajul ISU Gorj a fost sprijinit pe timpul operaţiunilor de evacuare a apei de către SVSU al comunei Cătunele cu 7 pompieri voluntari şi 2 utilaje grele. În municipiul Motru s-a intervenit cu o motopompă de către un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Motru pentru evacuarea apei din beciul unei case de locuit ca urmare a inundării acestuia. La intervenţie a participat şi un echipaj al IPJ Gorj”, au anunțat reprezentanții ISU Gorj. Alte opt hectare de teren arabil au fost inundate în  comuna Văgiulești, în timp ce în comuna Samarinești au fost afectate circa 77 de hectare de teren agricol. În comuna Glogova, din cauza precipitațiilor abundente, a fost avariat pilonul de susținere la podul peste râul Motru pe DC 114, între satele Iormăneşti şi Cleşmăneşti; în aceeași comună au mai fost inundate cinci hectare de pășune și opt hectare de teren arabil. În comuna Padeș, 400 de localnici din satul Cloșani au rămas ieri fără curent electric după ce un stâlp de tensiune a căzut. Defecțiunea la rețeaua electrică a fost remediată însă până la ora 18:30.

Inundații și la Bălești
Curțile a șapte case din satul Corneștii Noi, comuna Bălești, au fost de asemenea inundate ieri. Din fericire, inundațiile nu au afectat și casele localnicilor. Pompierii din cadrul Detașamentului Târgu-Jiu au intervenit pentru evacuarea apei din curțile oamenilor cu 1 autocamion,  2 motopompe, 3 ofiţeri şi 8 subofiţeri.

100 de hectare de teren inundate și o punte distrusă la Telești
În comuna Telești, inundațiile au afectat 100 de hectare de teren arabil și gospodării. De asemenea, din cauza precipitațiilor abundente, o punte provizorie ce făcea legătura între satele Șomănești și Telești (puntea din dreptul bisericii Șomănești) a fost distrusă în proporție de 90%; pentru a evita eventualele evenimente neplăcute ce s-ar putea produce, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a blocat accesul peste puntea distrusă, accesul spre biserică făcându-se pe o altă rută, la o distanţă de circa 1 km. Totodată, au fost pornite cele două pompe de mare capacitate din satele Buduhala și Şomăneşti, iar în satul Buduhala s-a intevenit cu un excavator şenilat și un buldoexcavator pentru decolmatarea canalelor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here