Bilanţ ulterior Paştelui: Carmangerii, măcelării şi alte unităţi din judeţ, amendate cu peste 75.000 de lei!

1434

Conducerea Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a tras linie după Sărbătorile Pascale şi ziua de 1 Mai, astfel că a făcut public bilanţul controlelor efectuate şi, implicit, al sancţiunilor aplicate.

Mai precis, mai multe unităţi alimentare, dar şi carmangerii şi măcelării din judeţul Gorj au fost amendate în perioada 22 aprilie-1 mai cu sume ce depăşesc valoarea de 75.000 de lei. Unităţile respective sunt din Turcineşti, Târgu Jiu, Motru şi Rovinari. Per total, în perioada amintită inspectorii sanitar-veterinari gorjeni au efectuat circa 300 de controale la unităţi din Albeni, Baia de Fier, Băleşti, Bălăneşti, Borăscu, Bumbeşti-Jiu, Cătunele, Dănciuleşti, Dragoteşti, Logreşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Peştişani, Rovinari, Roşia de Amaradia, Rânca, Runcu, Schela, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Teleşti, Tismana, Turcineşti, Ţicleni, pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.

Sute de kilograme de carne, scoase de la vânzare şi distruse
,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale la unităţi din Motru, Rovinari, Târgu-Jiu şi Turcineşti, în cuantum de 75.600 lei, astfel: o amendă de 12.000 lei la un magazin alimentar, întrucât în incinta unităţii era depozitată în vederea comercializării cantitatea de 132,9 kilograme carne de oaie (carcase, semicarcase şi sferturi de carcasă) neexpertizată – nu avea aplicată marca de sănătate care să dovedească faptul că animalele au fost abatorizate într-o unitate autorizată sanitar-veterinar, aplicându-se şi măsura reţinerii oficiale asupra cantităţii respective; o amendă de 10.000 lei la o carmangerie, întrucât aparatura frigorifică şi tehnologică era neigienizată, a fost identificată cantitatea de 83 kilograme carne de capră, care nu era expertizată sanitar-veterinar, fiind reţinută de la vânzare şi, ulterior, distrusă; două sancţiuni a câte 10.000 de lei la două măcelării pentru că, la momentul verificării, în camera de refrigerare a materiilor prime au fost identificate pachete cu ceafă de porc preambalată aşezate direct pe paviment, respectiv pentru depozitarea necorespunzătoare a cărnii în spaţiile frigorifice (în lăzi de P.V.C. aşezate direct pe pavimentul neigienizat), nu existau grafice de monitorizare a temperaturii de depozitare a cărnii proaspete refrigerate, personalul care manipula carnea şi produsele din carne nu deţinea echipament complet de protecţie sanitară; o amendă de 10.000 lei la un magazin alimentar, pentru faptul că o navetă P.V.C. cu carne de pasăre era amplasată direct pe paviment, în spaţiul de comercializare, chiuveta destinată igienizării şi spălării mâinilor din spaţiul de servire a fost demontată în timpul unei igienizări anterioare a spaţiilor şi nu au fost reinstalate facilităţile igienice de spălare şi uscare a mâinilor personalului; o sancţiune de 10.000 lei la un magazin alimentar, întrucât, la momentul verificării, suprafeţele murale prezintă acumulări de mizerie şi sunt afumate din cauza sursei de încălzire, starea generală de igienă a ustensilelor ce vin în contact cu produsele alimentare este precară, pâinea se comercializează în sistem de autoservire a consumatorilor din raftul cu produse, fără utilizarea mănuşilor de protecţie sanitară; o amendă tot de 10.000 lei la un magazin alimentar, întrucât în lada frigorifică mezelurile şi carnea nu erau expuse în mod corespunzător, acestea fiind păstrate în saci neigienizaţi, depozitaţi peste alte mezeluri; o sancţiune de 1.200 lei la un restaurant, pentru că persoana care deserveşte blocul alimentar manipulează produsele alimentare şi preparatele culinare fără utilizarea mijloacelor de protecţie împotriva contaminării acestora; o amendă de 1.200 lei la un magazin specializat de carne şi produse din carne, pentru că, în timpul controlului, una din angajate a manipulat carnea şi produsele din carne fără utilizarea mănuşilor de unică folosinţă, neavând nici echipament de lucru adecvat, aparatura frigorifică nu era prevăzută cu termometre pentru monitorizarea temperaturii de depozitare a produselor alimentare; o amendă de 1.200 lei pentru un mijloc de transport frigorific al produselor alimentare, întrucât în incinta acestuia erau aşezate lădiţe P.V.C. cu pulpe de pui depozitate direct pe paviment”, se arată în comunicatul transmis de conducerea DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.