Bilanț Salvamont: Peste 500 de intervenții în lunile septembrie și octombrie

864

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe lunile septembrie și octombrie ale anului 2019, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Deși această perioadă este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică medie ca intensitate, existența unui număr foarte mare de turiști pe munte a impus asigurarea asistenței de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de 250 – 300 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din circa 90 de posturi și baze salvamont. În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 546 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 730 de persoane. Dintre acestea, 267 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar 10 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 13 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML. Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 341 de de apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin care dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul acestor două luni s-au primit 1.782 de apeluri prin solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 1.138 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 644 de apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

26 de intervenții, în Gorj
,,În lunile septembrie și octombrie ale acestui an, echipele Salvamont Gorj au intervenit în 26 de cazuri de salvare și acordare a primului ajutor medical. Dintre acestea, 15 s-au produs în luna septembrie și 11 în octombrie. La finalizarea intervențiilor, 11 cazuri au fost predate ambulanțelor Serviciului de Ambulanță Județean sau SMURD, două cazuri au fost transportate cu ambulanța Salvamont până la prima unitate medicală, iar restul au fost îndrumate către unitățile medicale pentru control de specialitate”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj. În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați. În funcție de evoluția vremii, de afluxul de turiști ce se va constata către zonele montane și de debutul sezonului de practicare a sporturilor de iarnă, serviciile salvamont vor continua să asigure efective corespunzătoare de salvatori montani, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here