Bilanț de iunie: peste 30 de intervenții ale salvamontiștilor gorjeni

216

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna iunie a anului 2019, a celor 42 de structuri judeţene sau locale salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România.

În această perioadă salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 996 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.102 persoane. Dintre acestea, 422 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 16 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 15 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML. Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 226 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii iunie s-au primit 1.124 de apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 668 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 456 de apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.
În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care deţin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajaţi.

Zeci de intervenții, în Gorj
Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de vară, în toate zonele din ţară în care se practică intensiv sporturile de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situația producerii de accidente. Și în Gorj, salvamontiștii din cadrul Serviciului Județean au intervenit în peste 30 de cazuri, pe tot parcursul lunii trecute. ,,Numărul mare de accidente cu care a debutat acest sezon de vară a determinat Salvamont România să tragă un semnal de alarmă și să lanseze în rândul iubitorilor de munte campania <<Vara 2019 – vara responsabilității pe munte>> prin care se dorește reducerea numărului de accidente montane. La nivelul județului Gorj, salvamontiștii noștri au avut în luna iunie peste 30 de intervenții în accidente montane și cazuri asistate la cabinetele bazelor Salvamont din județ. Dintre acestea, cinci au fost predate pentru transport de urgență către unitățile medicale Serviciului de Ambulanță sau celui SMURD, restul fiind îndrumate către unitățile medicale cu mașinile aparținătorilor”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Salvamont Gorj și președinte al Salvamont România. Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia Salvamont-Vodafone pentru telefoanele mobile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here