Bilanț ANSVSA: amenzi de 37.200 de lei, aplicate la Gorj

1270

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut public, la finele săptămânii trecute, raportul de control aferent lunii septembrie.

În cursul lunii septembrie 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 8.853 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. Ca urmare a neregulilor constatate, la nivel național au fost acordate 90 de amenzi în cuantum de 430.700 de lei. În ceea ce privește județul Gorj, echipele DSVSA au aplicat luna trecută amenzi în valoare totală de 37.200 de lei, neconformitățile constatate referindu-se la: pereți cu zone degradate şi acumulări de mucegai în spaţiul de producţie; comercializarea produselor de panificaţie către consumatorul final din spaţiu neînregistrat sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; nu se asigură facilităţi pentru spălarea şi uscarea igienică a mâinilor, persoana ce deserveşte punctul de lucru; nu deţine echipament complet de protecţie sanitară; depozitarea necorespunzătoare (nesectorizată) a produselor alimentare. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here