„Big Brother” în școli și un nou tip de burse pentru elevi

592

Noi modificări în sistemul de Educație anunțate de ministrul Ligia Deca. În primul rând, școlile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor.
„Pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în cazurile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărarea în spațiul școlar”, a anunțat Ligia Deca, într-o conferință de presă.
Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și își asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.
Astfel de camere pot fi instalate și pe holuri, în sălile de mese, în săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare. Aceste înregistrări vor putea fi folosite numai în scopul investigării sesizărilor de violență sau furt, nu și pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.
Anul școlar trecut au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență în școli.

Bursa de reziliență
Totodată, Deca a anunțat un nou tip de burse pentru elevi: bursa de reziliență, în cuantum de 300 de lei lunar. Modificarea apare într-un proiect de ordonanță de urgență lansat în consultare publică. „Bursa de reziliență se va acorda elevilor care a obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor. De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul Școli din spital sau la domiciliu”, a punctat Deca.
Iar bursa de merit, de 450 de lei, va fi acordată elevilor care vor avea media anuală peste 9,50. „Pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu”, a susținut Deca. Pentru toți ceilalți elevi se va lua în considerare media anului școlar trecut.
În acest moment, elevii pot beneficia de bursă de excelență, de merit, socială, tehnologică și pentru participarea școlară a mamelor minore.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here