“Biblioteca vie” cu deţinuţi, faţă în faţă cu societatea

340

Penitenciarul Târgu-Jiu a organizat în dimineaţa zilei de 26 iunie, la Foişorul din Parcul Central al municipiului Târgu-Jiu, activitatea “Biblioteca Vie”, eveniment inclus în proiectul iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor și desfăşurat la nivel naţional de către toate penitenciarele. “Este o activitate iniţiată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi se desfăşoară în toată ţara în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră. Este o bibliotecă vie în care se citesc cărţi, cărţile sunt angajaţi ai penitenciarului, deţinuţi şi colaboratori. Cei care doresc pot să intre în contact cu aceştia şi să afle ce vor despre viaţa lor şi despre detenţie. Avem cinci cărţi angajaţi ai penitenciarului, trei cărţi deţinuţi şi trei cărţi colaboratori”, a declarat Marius Oborocea, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.
detinuti2.“La «Biblioteca Vie» oamenii vin, «împrumută cărţi şi le returnează», cititorii interacţionează cu cartea şi au posibilitatea de a afla informaţii despre mediul penitenciar şi despre cei care definesc acest spaţiu, personalul din sistemul penitenciar şi persoanele custodiate. Păşind în «Biblioteca Vie» poţi învăţa lucruri de la oamenii despre care poate că nici nu gândeai că ar putea să îţi zică ceva interesant, poţi să vezi lumea, măcar pentru puţin timp, cu alţi ochi, poţi să afli că viaţa e compusă din poveştile noastre, ale tuturor şi astfel să scăpăm cumva de prejudecăţi, de stereotipuri, de punerea de etichete. Discutând aici cu oameni pe care nu îi cunoşti, care sunt consideraţi străini, ni-i facem cumva prieteni, îi cunoaştem la un alt nivel şi atunci, poate reuşim să îi vedem altfel. O «carte vie» nu este un actor care joacă un rol sau inventează alte caracteristici, pentru că cititorul îşi va da seama şi se va pierde din credibilitate, este mai degrabă o poveste reală de viaţă în care se manifestă bucuria de a comunica, de a împărtăşi şi de a se lăsa descoperit, simţindu-se confortabil împreună cu cititorul, în spaţiul Bibliotecii”, a transmis conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu, printr-un comunicat de presă.
Scopul acestei manifestări a vizat combaterea prejudecăților despre mediul de detenție, personalul penitenciarelor și persoanele aflate în detenție, precum și stimularea comunicării dintre sistemul penitenciar și comunitate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here