Biblioteca, mai aproape de liceeni

286

“Biblioteca – prietena liceenilor” – acesta este numele unui proiect derulat în această perioadă de către Biblioteca Județeană “Christian Tell”, în baza unui parteneriat încheiat cu Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” din Târgu-Jiu. Scopul proiectului este acela de a-i apropia pe elevi de bibliotecă, de-ai învăța să iubească cărțile și să aprecieze informația de calitate.

Parteneriatul dintre Biblioteca Județeană “Christian Tell” și Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” a plecat de la ideea de a le oferi elevilor o alternativă pentru calculator și pentru petrecerea timpului liber. “Proiectul educațional pe care îl propunem reprezintă încercarea de a reda cărții locul cuvenit, de a educa elevii în spiritul prețuirii acesteia, de a învăța cum se caută și se obține o informație de calitate. Aceste lucruri oferă satisfacții nebănuite și contribuie la formarea personalității și comportamentului celor implicați. Scopul proiectului de față este de a oficializa și motiva intrarea bobocilor în lumea informației de calitate, fie ea pe suport hârtie (carte, publicații periodice) sau pe orice alt tip de suport, fie offline sau online, de a întări parteneriatul dintre ei și bibliotecă sau un centru de informare. La rândul ei, biblioteca și centrul Europe Direct vor trezi în sufletele adolescenților curiozitatea și plăcerea de a parcurge paginile cărților, multiple, variate și pline de învățături, de a căuta și filtra informația de calitate. Ei vor deveni mai responsabili, mai atenți, mai pregătiți pentru viitor. Vor descoperi multe din micile, dar esențialele, secrete ale vieții”, consideră coordonatorii proiectului. “Există convingerea că relația acestui parteneriat se va transforma într-o prietenie durabilă și necesară. Activitățile proiectate pot contribui la cunoașterea și valorificarea patrimoniului cultural și spiritual al județului Gorj. Sperăm ca achizițiile făcute pe parcursul desfășurării activităților să se reflecte în rezultatele lor la învățătură și în comportamentul pe care elevii îl au în diverse situații. Ne dorim ca elevii să înțeleagă importanța acestor activități, derulate de școală, împreună cu partenerii săi locali, pentru viitorul lor”, mai spun aceștia.

proiect bj  (2)Elevii, implicați în numeroase activități
Pentru ca proiectul să-și atingă scopul, pe parcursul acestui an și al anului viitor vor fi organizate tot felul de activități, de la întâlniri, vizite, dezbateri și seminare la expoziții de carte, vizionare de film, albume, lectură publică, teatru lectură, programe artistice și ateliere. O primă activitate în cadrul acestui proiect s-a derulat în cursul zilei de 29 ianuarie 2016, când un grup de elevi ai Colegiului Tehnic “Ion Mincu”, însoțiți de unul dintre coordonatorii proiectului, prof. Grigore Graziela, au mers în vizită la Biblioteca Județeană Gorj și Centrul Europe Direct Gorj. La finalul vizitei, elevii și doamna prof. au primit materiale informative din partea Centrului Europe Direct Gorj. Pe parcursul lunilor viitoare mai sunt programate o prezentare, un atelier și un concurs pentru elevi, toate pe tema energiilor regenerabile, o prezentare și o dezbatere pe tema “Tineri pentru piața muncii”, care să-i ajute pe elevi în construirea unei viitoare cariere, dar și o activitate în cadrul căreia elevii vor fi îndrumați în utilizarea eficientă a materialului existent în sala de lectură a Bibliotecii Județene pentru a se pregăti pentru examenul de Bacalaureat. O altă activitate ce se va desfășura tot anul acesta va consta în abordarea unei cărți din perspectivă teatrală.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here