Berica lui Bunilă – Preludiu de iarnă

270

bunila (1)Emil Boc a scos suzeta din buget, dar a lăsat deschisă subvenţia pentru ţuică fiartă şi şorici, invitând pur şi simplu naţiunea să pună la garniţă provizii pentru cea mai grea iarnă din ultima mie de ani.

Stă în firea oamenilor să exagereze ceea ce li se întâmplă pentru că nu există nicio dovadă despre cea mai grea iarnă care ar fi existat vreodată pe pământ şi, de aceea, replica lui Traian Băsescu de pe vremea când era ministrul Transporturilor, „iarna nu-i ca vara”, este mai actuală ca oricând. Probabil că iarna din România nu se apropie nici cât negru sub unghie de iarna din taigaua siberiană, unde vodka de 40 de grade este ca şi ceaiul de muşeţel – dezinfectant.

În tradiţia populară, iarna de la mijloc de decembrie aduce belşug în producţia de cereale, aceasta pentru că de la 1 ianuarie încolo se scumpesc mai toate produsele de primă necesitate. Traian Băsescu, analizându-şi primul an al celui de-al doilea mandat, a ieşit la rampă cu nişte asigurări cât roata carului, demne să-l determine pe Emil Boc să se viseze deja preşedintele românilor după 2014.

Oamenii de caracter au glumit unii pe seama altora în stilul neaoş românesc, asociind previziunile preşedintelui cu reducerea concediului maternal. Cu alte cuvinte, ţâţa, Emilică, o să-ţi dea domn preşedinte un biberon cu ţuică fiartă ca să te tot îmbeţi de atâta tărie politică. Am auzit eu pe la colţuri că băbuţele au început deja să descânte şi buletinele de vot din 2012, aşa că pentru culorile Patriei, cele trei culori: galben, roşu şi portocaliu, se preconizează un amestec de verde şi gri după mai vechiul slogan, „bună ţară/rea-nvoială/pleacă-ai noştri/vin ai noştri/noi rămânem tot ca proştii/ăia hoţi/ăştia hoţi/mama lor la toţi”.

În urma amestecului, ne-am ales cu o guvernare atipică în care partidul trădătorilor ia potul pentru că susţine guvernarea şi pentru care se taie vârtos din salarii şi pensii ca să poată fi plătiţi parlamentarii unui partid fără resurse şi fără buget. De altfel, Traian Băsescu nu crede în apariţia unor partide noi şi ştie el de ce: fiindcă partidele noi trebuie să-şi scoată susţinătorii de la naftalină. În aceste momente este criză şi de naftalină. N-aţi văzut câte molii mănâncă din politică şi câţi sfertodocţi cuvântă de la tribuna Parlamentului împăunându-se cu faptul că ştiu ce spun?

Prognoza meteo pentru noaptea trecută este una firească pentru jumătatea lui decembrie, prognoza politică este mult mai proastă, deşi toţi politicienii cred că poporul se va zgribuli după sobă şi va mânca seminţe sărate.

Aş vrea să mai remarc ceva: de ieri, până mâine, se va produce cea mai mare explozie solară, pentru că aşa spune NASA. La noi nu se va întâmpla nimic, pentru că iarna ne va lua din nou prin surprindere, autorităţile nu vor avea nisip şi sare, iar nouă nu ne rămâne decât o singură şansă: să ne frecăm mâinile, dar de frig, nu de bucurie.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here