Berica lui Bunilă – Peregrin în “Jafonia”

279

bunila 002Cer scuze statului japonez pentru găselniţa din titlu, dar în acelaşi timp, cer permisiune statului român să-şi atribuie acest nume, care vine ca o mănuşă şi care explică starea de sărăcie în care a ajuns ţara în ultimii 20 de ani. Un celebru banc al epocii de aur explica prin personajul Bulă de ce performanţele economiei româneşti nu se pot compara cu cele ale economiei japoneze, unde fiecare om muncea două ore pentru sine, două ore pentru stat, două ore pentru beneficii şi două ore pentru împăratul Japoniei.

Ai noştri spuneau că performanţele economiei româneşti sunt slabe pentru că noi nu muncim decât 2 ore pentru stat. Cum piaţa muncii s-a contractat rău de tot, astfel încât oameni cu carte nu mai găsesc loc de muncă nici la munca de jos, în România singura activitate profitabilă a rămas jaful.

În fiecare comună jaful a început prin lichidarea Cap-urilor, prin diviziunea proprietăţii şi prin cointeresarea grupurilor de influenţă din fiecare cătun pentru alegerea unui primar convenabil şi a unor consilieri uşor de manipulat, astfel că administraţiile locale, pline de oameni cumsecade, au ratat toate programele europene, abonându-se doar la salarii mulţumitoare. Din când în când au semănat pe ici pe acolo ajutoare sociale şi n-a mai avut importanţă cine le obţinea, chiar dacă avea de exemplu Mercedes înmatriculat în Bulgaria. Am fost într-un sat, la o sărbătoare şi am aflat că vechile televizoare alb-negru sunt depozitate în fiecare casă ca la muzeu, maşinile de spălat tradiţionale ruginesc depuse în şură alături de câte un aragaz vechi, roţi de car sau de căruţă, juguri de boi şi alte accesorii la care s-a renunţat între timp. Cu toate acestea, lumea se vaietă de foarte multă sărăcie, de numeroase biruri, pentru că şi taxa de cult a crescut într-atât de mult, încât a devenit supărătoare. Câteodată noi uităm că sfinţii părinţi, obligaţi la intrarea în slujbă să fie însuraţi cu doamne preotese sunt şi ei oameni cărora li se taie din salariu, dar nu li se taie pofta de mers la mare. În foarte puţine locuri mai găseşti vara uşi deschise, pentru că în ciuda măsurilor de austeritate, plăcerile obişnuite se respectă.

În aceste zile foarte mulţi oameni importanţi din Gorj sunt în concediu, în timp ce mulţimea aşteaptă cu înfrigurare primul salariu de după implozia bugetului de stat. Ca să explic de ce „satul arde şi baba se piaptănă” şi de ce este atâta jaf în toată ţara, ar trebui să găsesc o soluţie pentru vopsit toţi ochelarii cu verde, pentru că nimeni nu mai vrea să vadă viaţa-n roz şi nici nu caută soluţii pentru ieşirea din criză. Am văzut circulând pe drumurile Gorjului maşini de firmă înmatriculate în Bulgaria, maşini cu volanul pe dreapta, respectând politica de dreapta, nu legile de circulaţie, toate însumând o inabilitate a statului român de a-şi face ordine în ograda proprie. Dacă puterea se află în stare de neguvernare le recomand călduros (fiindcă e vară) să schimbe numele ţărişoarei noastre scumpe din România în Jafonia, bineînţeles, cu acceptul „împăratului”… „Vino aici, Măria Ta!”

Constantin Binilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here