Berbeşti şi Alunu au reluat livrările către CET Govora

235

bandaSocietatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a rezolvat problema apărută cu CET Govora şi Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea, ca urmare a unor discuţii care au avut loc marţi în judeţul vecin. Directorul SNLO, Daniel Burlan, s-a deplasat personal la CJ Vâlcea la cererea autorităţilor judeţene de aici care transmiteau că societatea minieră gorjeană ar “şantaja” CET Govora, pe motiv că unitatea vâlceană îi datorează bani SNLO-ului.

SNLO a avut o tentativă de blocare a livrărilor către CET Govora pe 19 octombrie, dar opreşte furnizarea lignitului pe 9 noiembrie.

Hotărârea furnizorului de cărbune, în speţă, a SNLO a fost catalogată de autorităţile vâlcene drept “o hotărâre unilaterală şi rapidă, fără o prealabilă discuţie cu beneficiarul, avertizând doar că livrările se vor lua numai după ce CET Govora va achita integral preţul cărbunelui intrat în gospodăria sa în luna precedentă”. În plus, SNLO pretindea să i se acorde garanţii financiare pentru întreaga cantitate de lignit livrat pe parcursul acestei luni, lucru imposibil pentru autorităţile îndatorate vâlcene. După ameninţări cu Consiliul Concurenţei, SNLO prin Daniel Burlan se aşează al masa discuţiilor, vâlcenii având apă caldă şi căldură ca urmare a unor stocuri de cărbune aproape finalizate.

Protocol şi apoi banii

Cu această ocazie s-a încheiat un protocol care a stins diferendele între SNLO şi CET Govora. Beneficiarii de agent termic au dat asigurări că vor achita valoarea consumurilor curente din luna precedentă iar CET Govora a garantat că toate sumele încasate vor fi livrate în contul SNLO. Acelaşi procedeu se va folosi şi pe parcursul ultimelor două luni ale anului. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Câlea, i-a mulţumit personal lui Daniel Burlan pentru corecta înţelegere a situaţiei şi pentru dezamorsarea relaţiilor tensionate cu CET Govora, dar şi pentru decizia de a relua fluxul livrărilor de cărbune prin reactivarea activităţii de extracţie în exploatările miniere Berbeşti şi Alunu. “Preşedintele Consiliului Judeţean Ion Cîlea, în calitatea sa de reprezentant al unicului acţionar al CET Govora, a garantat că va monitoriza permanent derularea prevederilor cuprinse în protocolul încheiat”, se arată într-un comunicat de presă care ne-a fost pus la dispoziţie de ziariştii de la Vocea Vâlcii.

De altfel, purtătorul de cuvânt al SNLO, Aurică Popescu, a confirmat că de ieri s-au reluat livrările de cărbune pentru CET Govora, aşteptându-se şi plata datoriilor către SNLO.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here