Beneficii sociale, menţinute şi în 2012 pentru gorjeni

189

baniÎn Monitorul Oficial al României din data de 20 decembrie 2011 a fost publicată Legea nr. 292/2011 – Legea asistenţei sociale. Noua lege a asistenţei sociale reglementează cadrul legal şi instituţional prin care se stabilesc principiile şi regulile generale de acordare a măsurilor de asistenţă socială.

De asemenea, prin această lege sunt reglementate şi beneficiile sociale acordate în noul an.

Conducerea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj anunţă gorjenii că prin noua lege se păstrează şi în 2012 mai multe beneficii sociale acordate beneficiarilor din judeţul nostru. Astfel, beneficiile de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială se acordă pe perioade determinate de timp sau pentru situaţii punctuale şi pot cuprinde mai multe categorii principale. “Acestea sunt: ajutoare sociale susţinute din bugetul de stat, acordate focalizat, pentru categoriile de populaţie aflate în risc de sărăcie; ajutoare sociale comunitare susţinute din bugetele locale, acordate focalizat ca măsuri individuale de suport pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară; ajutoare de urgenţă susţinute din bugetul de stat şi/sau din bugetele locale, acordate pentru situaţii datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor etc.; burse sociale pentru facilitarea accesului la educaţie, susţinut din bugetul de stat şi/sau din cel local; ajutoare materiale sau alimentare pentru copiii şi tinerii proveniţi din familii defavorizate; ajutorul acordat din bugetul de stat pentru refugiaţi, precum şi persoanelor care au obţinut protecţie subsidiară în România; facilităţi privind utilizarea mijloacelor de transport în comun, accesul la comunicare, informare, precum şi alte facilităţi prevăzute de lege”, a spus Monica Podaru, director executiv al AJPS Gorj.

Cei cu nevoi speciale, neuitaţi

De asemenea, tot pentru beneficiarii gorjeni, şi în acest an, se acordă beneficiile pentru susţinerea copilului şi a familiei ce au în vedere naşterea, educaţia şi întreţinerea copiilor. Acestea sunt cuprinse în următoarele categorii: alocaţii pentru copii; alocaţii pentru copiii lipsiţi, temporar sau permanent, de ocrotirea părinţilor; indemnizaţii pentru creşterea copiilor; alte facilităţi acordate în condiţiile legii. Totodată, beneficiile de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale se acordă atât pentru asigurarea nevoilor de bază ale vieţii, cât şi în scopul promovării şi garantării exercitării de către acestea a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi participării depline la viaţa societăţii. Pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, statul acordă alocaţii pentru oamenii cu dizabilităţi, indemnizaţii de îngrijire, precum şi alte facilităţi acordate în condiţiile legii.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here