Beneficiarii din cadrul “Casa Verde” au semnat finanţările

136

panouri solareProgramul „Casa Verde” pentru anul 2012 nu a fost încă lansat, iar în prezent, la nivelul judeţului nostru se află în derulare procesul de semnare al contractelor de finanţare pentru anul trecut.

Deoarece numărul dosarelor verificate de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) este foarte mare, dosarele sunt verificate pe rând, iar listele cu beneficiarii admişi sau respinşi din cadrul programului sunt publicate pe rând, pe site-ul instituţiei. De la nivelul judeţului Gorj, reprezentanţii AFM au de verificat nu mai puţin de 395 de dosare prin care se solicită sprijin financiar în înlocuirea sistemelor de încălzire, prin programul guvernamental „Casa Verde”. Potrivit Cristinei Merfu, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, până acum au primit undă verde la finanţarea de proiecte un număr de 169 de gorjeni beneficiari care şi-au depus dosarele anul trecut spre obţinerea finanţării. „Până acum, AFM a verificat 169 din totalul de 395 de dosare. Aceşti beneficiari au venit deja la noi, au semnat contractele de finanţare şi au la dispoziţie un an de zile pentru a-şi executa lucrarea”, a precizat reprezentanta APM Gorj. Prin acest program, vor fi plătite investiţii de 6.000 de lei şi 8.000 de lei, în funcţie de tipul instalaţiei solicitate. Astfel, pentru instalarea panourilor solare sau pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, tocătură lemnoasă sau resturi foioase, solicitanţii vor primi 6.000 de lei, iar pentru instalarea pompelor de căldură aceştia vor beneficia de decontarea cheltuielilor în limita a 8.000 de lei. Contractele de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării şi sunt valabile 12 luni.

Continuă şi în 2012

Guvernul a aprobat în luna martie bugetul Fondului de Mediu pentru anul acesta şi lista proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului pentru anul 2012. Programul „Casa Verde” continuă astfel şi anul acesta, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Programul diferă faţă de alte proiecte similare prin faptul că statul subvenţionează în totalitate achiziţia sau instalarea unei centrale ecologice în limita a 8.000 lei. Judeţul Gorj a beneficiat anul trecut de o finanţare în valoare de 1.786.396 de lei prin programul de instalare a sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, „Casa Verde”. La alocarea sumelor nerambursabile, se ia în considerare şi dacă în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului, persoana fizică în cauză nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu efectuează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here