Belgienii au dat lovitura la Turceni. Afacere de milioane de euro

1988

Producătorul de sisteme de gips-carton Siniat România, parte a grupului belgian Etex, anunță o cifră de afaceri de două ori mai mare în 2019 față de 2015, când s-a deschis fabrica de la Turceni.

Construcția fabricii a fost realizată în urma unei investiții inițiale de 50 milioane de euro, la care s-au adăugat, pe parcursul ultimilor patru ani, investiții de peste 2 milioane de euro.
De la începerea operațiunilor de producție în 2015, fabrica de la Turceni a produs peste 100 de milioane de metri pătrați de gips-carton. În acest interval, unitatea de producție a contribuit la creșterea cifrei de afaceri a Etex Buidling Performance de la 28 milioane de euro în 2015, la 48 milioane de euro în 2019.
„Fabrica de la Turceni reprezintă atât un hub de producţie regional – cât şi un hub de inovaţie, peste 20% din vânzările actuale fiind generate de produse lansate în ultimii cinci ani. (…) Ne propunem să continuăm investiţiile în producţie de aici pentru a susţine cererea internă în creştere de materiale de construcţii premium, precum şi potenţialul ridicat al pieţelor de export pe care suntem prezenţi”, spune Andrei Popa, directorul comercial al Etex Building Performance.
Compania realizează exporturi în 11 ţări din regiune, plăcile de gips-carton fabricate în judeţul Gorj contribuind în ultimii cinci ani la creşterea ponderii exporturilor în cifra de afaceri de la 20% în 2015, la 45% în prezent.
Fabrica de la Turceni este prima din România care foloseşte gipsul de înaltă puritate rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică pe cărbune, care altfel ar fi fost eliminat fără a putea fi valorificat.
În contextul în care multe dintre centralele pe bază de cărbune din România nu duc procesul de desulfurare până la capăt, iar gipsul rezultat ajunge să fie depozitat în haldele de steril, Etex Building Performance îşi propune să continue creşterea capacităţii de producţie, prin dezvoltarea de noi instalaţii care să permită recuperarea gipsului după procesul de producere a energiei din cărbune.
Totodată, compania îşi propune să recicleze în viitorul apropiat, în cadrul fabricii de la Turceni, plăcile provenite din deşeurile de pe şantiere.
Anul acesta se împlinesc cinci ani de când producătorul şi furnizorul de sisteme de gips-carton, tencuieli şi gleturi Etex Building Performance (Siniat România) a deschis cea mai mare fabrică de plăci de gips-carton din România la Turceni, în judeţul Gorj.
I. IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here