BEI a acordat finanţări în sumă record de 1,48 miliarde de euro

184
Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a acordat anul trecut în România finanţări de 1,48 miliarde de euro, reprezentând un nivel record, iar creditele aprobate din 1990 până la finele lui 2009 se ridică la 7,7 miliarde de euro.

„Ca răspuns la necesităţile economiei româneşti cauzate de criza economică şi financiară actuală, creditele acordate de BEI în România au atins nivelul record de 1,48 miliarde de euro în 2009”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.
Instituţia a dat un credit de 400 de milioane de euro fabricii de la Craiova a Ford, 50 de milioane de euro pentru Pirelli şi 40 de milioane de euro pentru construcţia şi operarea unei fabrici de extracţie de ulei construită de Prio la Lehliu.
Totodată, BEI a furnizat împrumuturi în valoare de 351 milioane de euro către opt instituţii financiare care operează în România, în principal pentru a susţine proiectele IMM-urilor.
Pe de altă parte, BEI a mai acordat credite însumând 25,3 milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii de furnizare a apei şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj.
BEI estimează că va acorda în România, în acest an, credite de 1,5 miliarde de euro, în principal pentru investiţii în energie, sprijinirea IMM-urilor şi a proiectelor municipalităţilor.
Volumul total al finanţărilor acordate de BEI la nivel european a crescut anul trecut cu 37%, la 79 miliarde euro.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here