Bebeluşii gorjeni, lăsaţi fără lapte praf

188

elena pitianPentru luna septembrie bebeluşii din judeţul nostru, beneficiari de lapte praf gratuit, au fost lăsaţi fără dozele ce le revin, conform legii. Motivul este unul simplu: Ministerul Sănătăţii nu a trimis banii necesari achiziţionării laptelui; stocul Direcţiei de Sănătate Publică a fost epuizat încă de la sfârşitul lunii august.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian, listele cu beneficiarii lunii septembrie au sosit deja la sediul instituţiei. Dacă nu sunt bani, însă, aceste liste rămân în aşteptare, DSP-ul nemaiavând lapte pe stoc. Astfel, aproximativ 90 de bebeluşi gorjeni sunt lăsaţi de către Ministerul Sănătăţii fără laptele praf aferent lunii septembrie. “Aşteptăm să vină banii pentru a putea achiziţiona laptele praf şi a-l distribui în teritoriu. Deocamdată nu ştim când vor veni banii, dar sperăm să se întâmple cât mai repede. Listele cu beneficiari ne-au fost deja transmise, dar nu mai avem nimic pe stoc la această oră”, a precizat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Cine beneficiază de lapte praf?

În conformitate cu noile hotărâri ale factorilor decizionali de la nivelul Ministerului Sănătăţii, în acest an, s-a stabilit ca laptele praf să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament. Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie. Reamintim că în luna august, la nivelul judeţului Gorj, 84 de bebeluşi au beneficiat de lapte praf. Atunci DSP Gorj a avut suficiente doze de lapte. Acum aşteaptă banii pentru achiziţionarea altor doze.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here