Situaţie extrem de rară întâlnită de medicii din Târgu-Jiu, care, sâmbăta trecută, au avut ca pacient un bebeluş de şase săptămâni pe care l-au diagnosticat ca subnutrit, după ce au constatat că acesta cântărea două kilograme, deşi greutatea lui normală trebuia să fie cel puţin dublă. Micuţul a fost adus de la Motru, pentru ca, în cele din urmă, să fie transferat spre Craiova, după un popas de câteva ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Directorul adjunct al unităţii sanitare, dr Cristina Căliman, s-a declarat îngrozită după ce l-a văzut pe copil, ea menţionând că doar în manualele de la facultate a întâlnit asemenea situaţii. „Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva, doar în cărţile de medicină mai erau copii cu o stare biologică aşa de degradată. Arată ca un schelet pe care mai este doar pielea”, a menţionat Căliman.
Bebeluşul a fost adus cu o ambulanţă de la Spitalul Motru, unde mama acestuia, în vârstă de 37 de ani, s-a prezentat sâmbătă dimineaţa, după ce a observat că cel mic respira tot mai greu. „I-am dat să mănânce vineri seara, piept, l-am schimbat peste noapte, iar de dimineaţă, când să-l schimb din nou, nu mai respira normal. L-am văzut slab, am mai întrebat doctorii, dar îmi ziceau că până la trei luni poate face icter, că aşa e el mai slăbuţ”, spunea Victoria Loredana Iacob, mama bebeluşului.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a solicitat de la Craiova o ambulanţă neonatologică, în care condiţiile de transport pentru astfel de situaţii sunt deosebite, echipajul medical preluând pacientul de 2 kg sâmbătă după-amiază. Medicul Elena Popescu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a mărturisit că situaţii de acest gen a mai întâlnit doar înainte de 1989, când copiii erau subnutriţi din cauza lipsurilor alimentare. „Mamele le mai dădeau atunci lapte de vacă, lapte care nu este indicat pentru cei mici. Copilul de acum este atrepsic şi nu am mai văzut de mult timp un copil cu o distrofie atât de pronunţată. Mama zice că i-a dat lapte de la sân şi ceai, dar ceai nu se dă la copiii mici. Dacă nu are sân trebuia să încerce cu o formulă de lapte praf, dar am înţeles că nu are posibilităţi materiale pentru aşa ceva”, a menţionat medicul amintit.
Azi ar urma să înceapă o anchetă a Direcţiei pentru Protecţia Copilului, mai ales că părinţii care au bebeluşul respectiv mai cresc la locuinţa lor din Lupoaia încă trei băieţi şi o fetiţă.
Gelu Ionescu