Bebeluș decedat! – Rujeola continuă să facă victime

300

Un copil de 11 luni din judeţul Prahova a murit din cauza rujeolei, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. La nivelul județului Gorj, din fericire, nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de această boală.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri este de 11.312. În săptămâna 12 – 16 martie au fost raportate încă 189 de cazuri nou confirmate în 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti. De la debutul epidemiei, din toamna anului 2016, până în prezent, peste 40 de persoane cu rujeolă şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor.
Din fericire, în judeţul Gorj nu a fost înregistrat niciun deces, însă pe parcursul anului trecut au fost confirmate 196 cazuri de rujeolă.

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave!
Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală.
Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii.
Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare.
Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik.
Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp.
Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei.
Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.
În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu.
Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamolul.
În cazul apariţiei complicaţiilor, este necesară spitalizarea. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here