Bazin cu apă termală, încropit de o mână de localnici din Cîlnic! Apa caldă cu sulf, dintr-un puț abandonat în Vlădoi

11759

Comuna Cîlnic se mândrește, de la finalul săptămânii trecute, cu un loc de agrement, realizat ad-hoc de o mână de cetățeni sătui să aștepte un semn, în acest sens, de la autoritățile locale. O piscină și-a făcut loc astfel lângă o sondă abandonată din satul Vlădoi, sat care se dovedește că stă pe o imensă pungă de apă termală. Pentru realizarea unei piscine în acest loc, spun cetățenii inventivi, administrația ,,Vulpe” ar fi cheltuit nu mai puțin de 100.000 de lei, asta pe un studiu de fezabilitate, plătit, dar depus la sertar.

În anul 1982, în satul Vlădoi aparținând comunei Cîlnic, s-au făcut prospecțiuni geologice. În acest sens s-a pus o sondă care a fost abandonată la fața locului, după ce specialiștii și-au terminat treaba. Din puțul respectiv, distrus în ultimii ani, a început să curgă permanent o apă curată, asta prin 1997, apa având o temperatură constantă de 37 de grade. Apa conține sulf, pentru că oamenii au testat asta dând foc sursei. Unii spun că apa de la Vlădoi ar avea aceleași calități ca și apa din bazinele termale din stațiunea Herculane. Apa a fost testată, spun localnicii, asta deoarece în 2009, administrația Vulpe a propus un studiu de fezabilitate pentru a realiza în acel punct o piscină cu apă termală. Atunci, primarul a prognozat pentru realizarea proiectului 100.000 de lei fără TVA. Localnicii au tot așteptat să apară piscina promisă de primar, dar aceasta nu a apărut nici de Paște, nici de Crăciun, când primarul și-a făcut apariția la casele lor cu plasele de alimente gratuite în mâini. Edilul s-a făcut că a uitat de promisiunile legate de noul spațiu de agrement și le-a închis gura localnicilor cu o pungă de pufuleți sau o bucată de pui congelat, în funcție de sezon.

Piscină nouă, sâmbătă, dintr-o prelată pentru camion!
Un tânăr cu inițiativă din comună, ajutat de mai mulți localnici, a reușit, sâmbătă, să improvizeze o piscină dintr-o prelată de camion, asta spre deliciul copiilor din zonă. Omul a captat, în piscina sprijinită de niște scânduri din lemn, apa din puțul abandonat și le-a oferit localnicilor o adevărată distracție la final de săptămână, cea mai apropiată piscină fiind în comuna Bălești, la 8 km, intrarea acolo fiind însă 15 de lei de persoană. Piscina improvizată a fost permanent plină până seara târziu, nu doar copiii fiind fericiți că au un loc de distracție, cât și adulții care nu știau toți de această comoară pe care o puteau folosi inclusiv în gospodăriile lor. Din păcate, în lipsa unor investiții locul în care s-a improvizat piscina nu arată prea grozav, dar localnicii care au beneficiat de locul de agrement au făcut curățenie. În zonă s-au tăiat boscheții și iarba, s-a adunat mizeria, cinci saci de gunoi fiind strânși la foc automat de lângă sonda abandontă.Un cetățean a venit cu o idee, pentru atragerea unui investitor privat în zonă, sonda fiind la 300 de metri de casele din satul Vlădoi. Astfel s-ar putea crea cel puțin 20 de locuri de muncă în zonă, în sat locuind foști mineri care au prestat în zona Rovinari. În sat sunt numeroși localnici fără loc de muncă ori care prestează la ajutorul social.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here