Bătută cu pumnii şi băgată în spital de beneficiarul agresor al Centrului din Vădeni

216

Dumitru Popescu, beneficiarul în vârstă de 24 de ani de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi “Bâlteni”, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, care a terorizat în ultimele luni salariaţii acestei instituţii, a recidivat. Marţi seara acesta a luat la pumni o asistentă, o educatoare şi membrii unui echipaj de poliţie, chemaţi la faţa locului. Una dintre angajate a ajuns la spital, fiind internată la secţia ORL a Spitalului “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Împotriva beneficiarului, ca de obicei, nu s-au luat măsuri. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Gorj au promis că vor ancheta incidentul care a fost anunţat ieri la ITM.

Dumitru Popescu, beneficiarul Centrului din Vădeni, a bătut în ultimii ani atât alţi beneficiari ai instituţiei cât şi o parte însemnată a personalului acesteia. Una dintre angajate i-a făcut chiar o plângere penală pentru tentativă de omor, asta în ianuarie la începutul acestui an, dar Popescu nu s-a oprit. La câteva zile după ce acesta a agresat un alt tânăr din instituţia de ocrotire, spărgându-i capul, acesta a mai făcut două victime. Popescu a lovit în februarie un coleg de la Şcoala Specială şi l-a agresat şi pe directorul instituţiei de învăţământ, Nicu Baiu, agresorul fiind calmat cu greu de personalul specializat. A fugit apoi de câteva ori din instituţie dar şi de la Psihiatrie unde a fost internat.
Cu toate acestea însă pentru Popescu nu s-au găsit soluţii, conducerea instituţiei scuzându-se de fiecare dată şi motivând că nu pot să îl interneze pe acesta la Turceni, asta în ciuda reclamaţiilor numeroase venite din partea personalului.

Primul la pumni, un beneficiar
Cum era de aşteptat agresiunile lui Popescu au continuat după o perioadă de pauză. Totul s-a întâmplat însă marţi, când Popescu a făcut o criză de agresiune specifică. Victimele lui Popescu de data aceasta au fost mai multe. Daniela Vâlceanu, educator în cadrul instituţiei, a ajuns la spital în urma pumnilor primiţi. Femeia povesteşte de pe patul spitalului prin ce traume a trecut alături de colegii săi.
“Când am intrat în tura de noapte l-am văzut puţin schimbat la faţă pe beneficiarul Popescu. Noi deja ne-am obişnuit cu figurile lor, ştim cum sunt ei. Atunci a luat banii altui beneficiar, 50 de bani. Chir dacă e o sumă infimă pentru beneficiari este altceva. Popescu i-a luat banii dar nu i-am zis nimic că nouă ne e frică de el. Beneficiarul s-a dus spre el să-i ceară banii. Nu i-a făcut aceluia nimic, dar a sărit la altul, nu ştiu de ce. Cert este că a tăbărât pe el şi l-a pus jos cu pumnii”, explică salariata. “A fost mai aproape de ei o asistentă, Mihaela Vâlceanu. Asistenta doar i-a zis «Lasă-l mamă, lasă-l». L-a lăsat pe beneficiar şi a luat-o pe asistentă. Cred că 50 de pumni i-a tras în cap”, povesteşte îngrozită femeia.

A treia victimă
Următoarea luată la bătaie a fost Daniela Vâlceanu. “Eram la aproximativ cinci metri de ei şi am ţipat să o lase pe asistentă în pace. M-am dus, l-am prins de mână. Când s-a întors, a lăsat-o pe ea(n.r. pe asistentă) şi a tăbărât pe mine. Până nu a văzut sânge nu s-a oprit. Mă rugam de el: «Lasă-mă, te rog frumos, nu mai da». De faţă au fost alte fete dar le-a fost frică să se bage”, spune Daniela Vâlceanu. “Eu, iniţial, am vrut să tăbăr cu pumnii pe spatele lui, să o lase pe asistentă dar cred că dacă făceam gestul acesta mă omora. A sărit un alt educator, a intervenit, a vrut să-l prindă cumva dar beneficiarul i-a zis «Dacă mă prinzi, te omor». Nu vă spun prin ce groază am trecut. Parcă era uragan pe acolo. Nu ştiu de ce nu se iau măsuri”, declară femeia de pe patul spitalului. Aceasta se află internată la Secţia ORL a Spitalului “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.
De altfel, acesta nu este primul caz pentrecut în Centrul din Vădeni asta deoarece Popescu nu este compatibil cu copiii de acolo. “Situaţia lui este diferită de ceilalţi copii, ei au nevoie de linişte. Ăsta este un cerşetor, un profitor, doar să fure banii celorlalţi să fumeze. I-am dat bani în fiecare zi. Nu se poate aşa ceva. Noi avem salariile extrem de mici, fac naveta la 60 de km, dau 2 milioane pe drum. Am ajuns să îi dau bani ca să fie liniştit”, explică, iritată, salariata.

Victima aşteaptă să se ia măsuri cu Popescu
Daniela Vâlceanu aşteaptă să se ia măsuri cu beneficiarul agresor deşi ştie că conducerea instituţiei tolerează, în mod ciudat, acest comportament. “Să se ia măsuri, să se facă ceva. Să vă spună directoarea câte s-au întâmplat şi ce a făcut. Nu sunt prima persoană agresată, de asta cer să se ia măsuri. Data trecută nu s-a luat nicio măsură, absolut nicio măsură. Eu nu ştiu, dar să ne omoare în halul ăsta… Dacă el nu vedea sângele, cred că nu se oprea. A chemat fata ofiţerul de serviciu şi nu vă spun că îi era frică să dea datele”, a declarat victima lui Popescu.
Tot acesta suţine că beneficiarul a lovit şi poliţiştii chemaţi la faţa locului. “L-a lovit pe unul dintre poliţişti, are ditamai hematomul pe obrazul stâng. Le-au sărit caschetele pe jos. Dacă un organ de ordine, antrenat pentru aşa ceva, păţeşte asta de la Dumitru Popescu, vă daţi seama ce putem face noi, simple femei, în faţa agresorului. Nu sunt toţi beneficiarii aşa dar ăsta este unicat. Nu este specialitatea lui aici. Nu are ce căuta aici. Nu se poate. Ne omoară pe toate. Ce să facem noi, simple femei? Nu-i putem face faţă”, continuă femeia.

Jana a tratat cu nepăsare
Salariata s-a arătat supărată că directoarea centrului, Jana Trunchi, nu a fost curioasă să le vadă măcar pe salariatele bătute de beneficiarul Popescu.
“Totul s-a întâmplat aseară, la intrarea în tură, la 7 şi ceva. E inadmisibil. Probabil de la atâta indiferenţă. Probabil că de aia nu fac nimic. Toată lumea se plânge, nimeni nu ia nicio măsură. Sare gardul beneficiarul, fetele după el, parcă suntem în filme. Putea să mă şi omoare. Fata cealaltă, săraca, doar şi-a pus mâinile în faţă. Puteau să fie fatale loviturile pe care i le-a tras. Ea nu a putut să se interneze că nu are cu cine să îşi lase fata. Plecă la ea, la Turceni. Dar se duce, se internează la Turceni, la Chirurgie”, a conchis femeia.

Accidentul de muncă neanunţat
Liderul de sindicat Cristi Aldescu a fost cel care ieri a anunţat ITM-ul în legătură cu cele petrecute în Centrul de la Vădeni. “Nu s-a raportat nimic la ITM deşi o femeie a ajuns la spital şi alte persoane au fost agresate. Este inadmisibil să se întâmple asta, repetitiv, într-o instituţie de acest gen. Inspectorii ITM vor verifica cele petrecute şi sper că abia astfel să se ia măsuri. Mai mult personalul de aici nici nu primeşte apă potrivit măsurilor impuse angajatorilor, pe timp de caniculă”, declară, revoltat Aldescu. “Nu e corect ce se întâmplă. Plus de asta, am înţeles că acum, cu temperaturile astea, trebuia să ni se dea apă şi nu ne-a dat nimeni nimic. Ne ducem cu beneficiarii la poiană şi nu avem un spaţiu amenajat pentru ei. Plecăm cu ei la poiană, fără cadru medical. E de groază. Să facă ceva. Să ia măsuri”, mai susţine Daniela Vâlceanu.
Deşi ar fi trebuit să fie preocupată de starea de sănătate a asistentei Mihaela Vâlceanu şi a educatoarei Daniela Vâlceanu, Jana Trunchi, directoarea Centrului nu a făcut asta. Mai mult, ieri în timpul programului de lucru, Jana Trunchi avea telefonul închis, ea neputând fi contactată pentru un punct de vedere în legătură cu cele întâmplate în instituţia pe care o conduce.

Gruia: “Se face anchetă internă!”
Ninela Gruia, directorul DGASPC Gorj pe timpul concediului ocupantei acestui post, era însă ieri la curent cu cele petrecute marţi seară în Centrul din Vădeni. “Ştim ce s-a întâmplat. Un beneficiar a intrat într-o criză şi a lovit două salariate. El a fost internat la Psihiatrie. Cele petrecute vor fi anchetate intern. El este cercetat într-un dosar de către poliţie şi a fost analizat medical şi de noi, dar i s-a recomandat socializare. Nu ştim din ce motiv face crizele”, a declarat Gruia.
Cert este însă că Popescu are discernământ! În urma plângerii penale făcute împotriva lui Dumitru Popescu, anchetată de Parchetul Judeţean Gorj, s-a stabilit că acesta are discernământ, el fiind verificat medical la poliţie. Dosarul nu s-a finalizat, el fiind în cercetări încă la Poliţie.
Anamaria Stoica
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here