Bătuți ca să tacă, îndemnați să gândească

234

foto predo 2PRAF ÎN OCHI, DE OCHII LUMII. Bucureștenii sunt îndemnați: „Dacă iubiți viața, veniți și ocupați piața!”. Se protestează contra consumului și comerțului cu etnobotanice.

Dintre acele produse etnobotanice permise de Guvernul criminal Băsescu-Boc, susținute de Elena Băsescu, cică europarlamentar. Pe de o parte se-nchid magazine cu etnobotanice, pe de altă parte se redeschid ori apar altele. Dacă am vorbit de prafuri ce aduc moartea și bani buni în buzunarele criminalilor Mileniului trei, să mai amintim și de alte prafuri.

Spectacolul monstruos cu arestarea pe tip de noapte și cu mare tam-tam a vameșilor și grănicerilor nu va mai continua mult. Și-așa, dintre cele 85 de puncte vamale ale României s-au făcut descinderi mincinoase abia la două! N-au fost arestați decât cei care aparțin celor mărunți, adică de plevușcă. Generalul în rezervă Paul Abraham are certitudini în privința atacurilor președintelui Traian Băsescu la Vasile Blaga. Pe care-l apreciază ca un om vertical și un bun român. Ceea ce nu-i cazul inamicilor săi, dinaintea alegerilor la vârf în PDL.

Se mai știe că dintre cei aproape 200 de vameși și polițiști de frontieră arestați de oamenii regimului (anti)coruptului Traian Băsescu, doar în șase cazuri justiția a dat un verdict. Și anume – achitarea. Ceilalți au fost arestați, frecați și hăituiți degeaba.

Un banc mai vechi despre asemenea arestări, amintind de sperietoarea avută de anchetatori când auzeau unde merg banii dădeau și concluzia: „Băteți-i până tac!”

AMICII FRATELUI GRIGORE VIERU. Oamenii Gorjului se pot mândri că marele poet român din Basarabia Grigore Vieru, de care ne vom aduce aminte mereu, iar azi ar fi împlinit 75 de ani de la naștere, a iubit Gorjul și a fost adesea printre gorjeni. Așa ne convinge, cu scrieri proprii și fotografii, cu poeme dedicate Gorjului de Grigore Vieru distinsul Vasile C. Vulpe. Un om venerabil, ajuns la aproape 79 de ani, dintre care de 25 de ani descoperise creația Marelui Poet Național Român Grigore Vieru, iar de acum 22 de ani și până la Marea trecere a basarabeanului ce a plătit cu viața dragostea de Frații Români.

Faptul că Gorjeanul publică poemul LEGĂMÂNT, închinat de Grigore Vieru lui Mihai Eminescu îl datorăm cărturarului Vasile C. Vulpe, care ni l-a adus. Tot de la Domnia Sa mai avem și un autograf care spune: „Fratelui Vulpe Vasile în a cărui ziditoare de frumos lacrimă am zărit chipul României noastre. Cu dragoste, Gr. Vieru. Băile Herculane 23.VII.1991”. Despre marea prietenie dintre Grigore Vieru și Frații Români Vasile C. Vulpe, Viorel Gârbaciu și Ion Sanda ne propunem a scrie după 1 martie. De ce? Pentru că de la 1 martie are abonament la Gorjeanul nea Vasile Vulpe din satul Cârbești, comuna Drăguțești, județul Gorj. Că pe siguranța cumpărării de la chioșcuri, nu se poate conta totdeauna.

EVAZIUNEA PATRONILOR DE CHIOȘCURI. De vreo doi ani, îmi cumpăr ziare de la chioșcurile din Târgu Jiu. Admirabilii, mai ales admirabilele doamne ce vând la chioșcuri sunt amabile, plăcute și necăjite. Programul este infernal. Și ca durată și ca grele condiții de muncă: în frig, fără curent electric. Și ceea ce este mai grav, trudesc fără carte de muncă. Și, de cele mai multe ori, pe bani puțini. Evaziunea fiscală practicată de patroni nu este numai din vina lor, ci mai ales a guvernanților.

O discuție cu o admirabilă doamnă mi-a dat încredere în mai bine. Nu cred că are mai mult de 40 de ani și, totuși, îl regretă pe Ceaușescu. Îmi vorbea de egipteni și de căderea lui Mubarak. Dictator timp de 30 de ani. Al nostru are mai puțin, dar eu aș ieși în stradă, îmi spunea dumneaei. Citise că Mubarak a strâns vreo 70 de miliarde de dolari și ar fi cel mai bogat om de pe planetă. Asta-i sigur. Oare cât vor mai aștepta românii? Vestea bună este că au început să gândească. Sunt răbdători, dar ferească Dumnezeu să pleznească iar mămăliga!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here