Bătrânii, învăţaţi să se apere de infractori

442

_MG_7812Pentru a nu fi victima hoţilor de buzunare sau din locuinţe, bătrânii din Târgu-Jiu au fost instruiţi de către poliţiştii gorjeni cu privire la modurile de apărare.

Oamenii legii le-au dat recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe, actelor antisociale stradale sau pentru prevenirea furturilor din buzunare sau de genţi.

Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului (furturi din locuinţe, furturi din buzunare şi genţi, tâlhării,înşelăciuni), reprezintă o prioritate a poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (I.P.J.) Gorj în anul 2011, întrucât sunt fapte care prin producerea lor creează o stare de nesiguranţă, de disconfort, multor membri ai comunităţii. Având în vedere că o categorie mai vulnerabilă din punct de vedere al victimizării este constituită de persoanele vârstnice, poliţiştii desfăşoară zilnic acţiuni de informare. Astfel de acţiuni s-au derulat şi în data de 20 iunie. Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Gorj s-au întâlnit cu persoanele vârstnice din Târgu-Jiu. Întâlnirile s-au desfăşurat la Clubul Vârstei a III-a – Debarcader, Clubului Vârstei a III-a – Mioriţei şi Clubului Pensionarilor din Parcul Central al municipiului. Poliţiştii au discutat cu cetăţenii aspecte legislative referitoare la infracţiunea de furt din locuinţă, tâlhărie şi le-au adresat recomandări pentru prevenirea victimizării, fiind cunoscut faptul că, în majoritatea unor astfel de cazuri, infractorii îşi aleg victimele din rândul persoanelor de vârsta a treia. De asemenea, au fost prezentate aspecte legate de protecţia locuinţelor şi imobilelor precizându-se faptul că, în multe cazuri, infracţiunile de furt din locuinţă au avut drept cauză favorizantă neatenţia proprietarilor. Cei prezenţi au primit din partea poliţiştilor şi pliante informativ-preventive realizate în cadrul proiectului de prevenire.

Recomandări

Poliţiştii gorjeni vă recomandă, pentru prevenirea furturilor din locuinţe, să cultivaţi şi păstraţi relaţii bune cu vecinii pentru că ei pot recunoaşte sau depista un răufăcător în curte, la uşa sau fereastra dumneavoastră iar dacă aveţi suspiciuni în legătură cu o persoană, anunţaţi imediat poliţia şi alertaţi vecinii. Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi; solicitaţi legitimaţia de serviciu şi Cărţi de Identitate şi reţineţi numele, prenumele şi seria actului de identitate. Dacă persoana ezită să se identifice, nu staţi la discuţii. Pentru a preveni actele antisociale stradale, oamenii legi din Gorj vă recomandă ca atunci când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, este bine să fiţi însoţiţi de o altă persoană, să vă alegeţi traseul cu grijă, evitând locurile mai puţin circulate, parcurile, zonele slab iluminate sau unde se consumă băuturi alcoolice. Pe stradă, evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate. Nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală! Ocoliţi grupurile de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv! Pentru a preveni furturile din buzunare sau de genţi, păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi! Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată protejaţi-vă geanta! Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi vreun obiect întrucât acest lucru atrage atenţia infractorilor. Poliţiştii vor continua aceste acţiuni informativ-preventive. Pentru prevenirea acestor genuri de infracţiuni este important ca, pe lângă activităţile specific poliţieneşti, de descurajare a infractorilor, poliţiştii să fie sprijiniţi în acţiunile lor şi de cetăţeni, care printr-o conduită preventivă pot împiedica comiterea multor infracţiuni.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here