Bătălia pentru ciolan din PSD Gorj, expusă în vitrina CEx! Dictatură în loc de democrație, în partidul lui Cârciumaru

345

Situație fără precedent în PSD Gorj, organizația condusă de Florin Cârciumaru transformând democrația într-o dictatură a CEx, pentru simplul motiv că liderii de la județ nu îi lasă pe cei 15 consilieri din CJ să decidă singuri cine merită să ocupe funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean(CJ) Gorj. În PSD Gorj se reinventează astfel statutul partidului, asta pentru că, din păcate, ocupantul acestui post nu mai poate fi decis ca până acum de președintele CJ Gorj, în speță de către Cosmin Popescu, ci de o largă majoritate din care lipsesc, pe alocuri, tocmai consilierii județeni. În loc să demonstreze astfel că îi interesează rezolvarea problemelor județului, pesediștii gorjeni își expun în vitrină, la Comitetul Executiv(CEx) al PSD din 5 mai, ambițiile într-o bătălie acerbă pentru ciolan, adică pentru scaunul abandonat de Ciprian Florescu care, însă, l-a rândul său nu a avut nevoie de o ședință cu teritoriul ori de un vot secret pentru a fi promovat în fosta funcție.

Conducerea dualistă a PSD Gorj, formată până la finalul anului trecut din Florin Cârciumaru și Ion Călinoiu, a reușit, ani la rând, să facă funcțională o organizație supradimensionată, cu membri plini de ambiții politice, cu orgolii, dar și cu nemulțumiri, ținând departe de electoratul din județ răfuielile interne. Oala sub presiune, PSD Gorj, ținută sub capac, cu forța, de cei doi, a explodat însă în momentul în care ambii președinți au intrat avantajați în cursa internă pentru alegerile parlamentare, din care, în ciuda unui simulacru de CEx (în care s-a arătat doar o competiție incorectă pentru ciolan), a ieșit învingător doar unul. Precedentul creat cu acel CEx, în care nu s-a respectat deloc votul celor chemați să simuleze o democrație, ca apoi cuvântul final să îl aibă președintele partidului Liviu Dragnea, nu se aruncă însă la lada de gunoi a istoriei. Masochiști, pesediștii gorjeni mai vor o dată, și mai apelează pe 5 mai la un al doilea, pentru ca și cei peste 100 de decidenți, adunați din întreg județul, să stabilească prin vot care este consilierul județean ce merită postul de vicepreședinte al CJ Gorj. De râsul plânsul, dacă ne gândim că vor vota pentru stabilirea viitorului vicepreședinte al CJ Gorj și președinții de organizații ai PSD care nici măcar, cel puțin unii dintre ei, nu sunt aleși locali.

De ce nu un CEx și pentru viceprimarul PSD de comună..
Și astfel, deși în statutul PSD nu se prevede ca și Comitetul Executiv al vreunei organizații să decidă cine este capabil să devină vicepreședinte de județ, de oraș sau de comună, la Gorj se reinventează și acest act de maximă importanță. Totul, deoarece conducerea organizației județene nu vrea să își asume, cel puțin de câteva luni, responsabilitatea în astfel de bătălii interne. În mod șocant, Florin Cârciumaru nu vrea să își impună punctul de vedere, deși este legitim să facă asta, privind stabilirea celui mai bun candidat pentru postul de vicepreședinte al CJ Gorj, dar pare că nu îi permite nici lui Cosmin Popescu să facă asta.
Normal ar fi fost ca președintele CJ Gorj să aibă ultimul cuvânt în stabilirea acestui candidat, deoarece respectivul nominalizat va face echipă cu acesta.
Normalitatea ar fi fost ca Popescu să stabilească cu consilierii județeni ai PSD Gorj, dar chiar și cu aleșii Puterii din CJ, adică cu cei de la ALDE și PSRo, cine va fi alesul susținut, în unanimitate, pentru această funcție. Nominalizatul de echipa respectivă ar fi trebuit să fie propus și votat în ședința de vineri pentru această poziție.

Precedent periculos pentru democrația din PSD
La PSD Gorj e însă ca la olteni, întâi prazul și apoi restul..
Mai exact, în PSD Gorj lucrurile atât de simple se fac intenționat complicate, asta pentru a arăta electoratului, înaintea unor bătălii decisive pentru primăria municipiului Târgu-Jiu și pentru cea de la Drăguțești, că în marele partid există un ciolan la fel de mare de ros.
Nu se mai discută nimic despre interesul județului, despre profesionalism, despre capacitățile viitorului vicepreședinte CJ, ci doar despre susținere politică și despre un joc al voturilor din care va ieși învingător nu cel mai bun, ci, din păcate, cel mai “politruc”.
Să nu uităm că se creează un precedent foarte periculos, prin girul dat acum cu ușurință de cei 106 membri ai CEx, ținând cont de faptul că această metodă poate fi folosită și împotriva lor, atunci când liderii de la județ vor să-și impună, peste dorința lor și a echipei locale, un viceprimar în echipa lor de comună sau oraș. Toate tensiunile din localități or să ajungă să se tranșeze în acest CEx, care va ajunge să fie un fel de “pumn în gură” pentru cei care vor altceva decât liderii partidului.
De altfel, o parte a aleșilor locali PSD conștientizează pericolul legalizării unui astfel de abuz care se poate întoarce ca un bumerang și împotriva dorințelor lor de a-și stabili singuri echipa de lucru.
“Cea mai bună soluție, din punctul meu de vedere, ar fi ca președintele Cosmin Popescu să-și aleagă colaboratorul. Fiecare manager își dorește în echipa sa cele mai bune persoane ori cele mai utile persoane. Pentru funcția de vicepreședinte îi trebuie o persoană pe care să o cunoască, să-i fie utilă și care să cunoască problemele Consiliului Județean. Președintele trebuia fără niciun fel de explicații date nouă să-și aleagă vicele”, a declarat, ieri, edilul de la Aninoasa, Ilie Petroi.

Opoziția “se râde”!! Cârciumaru își sapă singur groapa politică
În timp ce PSD Gorj și-a pus poalele în cap, tăvălindu-se singur prin lături, partidul fiind scindat, în mod voluntar, de viitorii candidați la funcția de vicepreședinte, în tabăra Opoziției aleșii râd și arată cu degetul către partidul care își expune cu ostentație fundul gol. Mai mult, taberele astfel create, cu “permisiunea” lui Cârciumaru, vor arăta care este câștigătoarea alegerilor interne din PSD Gorj, din primăvara anului viitor. Mai exact, echipa care își va amplasa vicepreședintele de județ pe 5 mai, va fi aceeași care își va elimina adversarii în bătălia internă pentru șefia PSD Gorj. Se pare că, Florin Cârciumaru a deschis “cutia Pandorei”, viitorul lui politic, fiind o dată cu simulacrul de săptămâna viitoare, la apus.
Mai mult, în tot acest circ oferit gratis de PSD, victima este Aurel Popescu, târgujienii având ocazia să fie dezgustați încă de acum de social-democrații care își dau la gioale pentru Putere.

Scaunul gol, pradă pentru pesediști
“Anormal este că se vede că există mai mult decât o competiție internă printre consilierii județeni ai PSD Gorj, ci mai exact o luptă acerbă pentru postul de vicepreședinte. PSD arată astfel că aleșii săi sunt doar ahtiați pentru putere, după funcții și respectivii nu fac decât să-și dea coate ca să ciupească un scaun gol. Unde sunt proiectele facerii de bine pentru județul Gorj, unde sunt așa-zisele bune intenții ale consilierilor județeni social-democrați, ce fac respectivii să stopeze declinul CEO? Prin ceea ce arată nu dovedesc decât că nu îi interesează starea economiei județului Gorj, ci doar lupta pentru funcții”, a declarat Victor Banța, consilier județean PNL.
Liviu Andrei, consilier județean PMP, are o părere similară astfel: “Cosmin Popescu este cel care ar fi trebuit să decidă cine este cel mai bun pentru funcția de vicepreședinte. El este cel care trebuia să își aleagă vicele cu care va face echipă până la finalul mandatului. În cel mai rău caz, lui trebuia să i se expună lista cu cei propuși, dornici să ocupe funcția, iar acesta ar fi trebuit să aibă ultimul cuvânt. Așa au făcut toți președinții de CJ care au ocupat această funcție. Democrația pe care vrea să ne-o arate acum PSD este înțeleasă altfel, pentru că nu vedem decât că au început pesediștilor să le fie frică unii de alții, iar liderii au dispărut. Poate, în opinia lor, pică bine să arate că se luptă democratic pentru putere, dar, în fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Dar dacă ne gândim că în Gorj electoratul votează cu mâna nu cu capul… ce mai contează”.
“În această perioadă, PSD, mai ales la Gorj, este mult prea preocupat să-și satisfacă oamenii din camarila din partid, avizi de funcții, și mai puțin preocupat de problemele de interes comunitar. Lăsat gol, scaunul de vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj este o pradă pentru reprezentanții PSD, unii abonați la funcții, alții mai proaspeți în partid și cu mai puține șanse, dar cu aspirații la fel de mari. Vorbim despre ciocoi vechi și noi, dar cu aceleași apucături! Este o lupta intestină obișnuită la PSD, din care va câștiga nu cel mai puternic, ci cel pe care-l vrea «tătuca», PSD fiind un partid al «tătucilor»”, a subliniat și Denisa Șuță, consilier județean PNL.

Surse din PSD Gorj ne-au confirmat că indiferent de rezultatul întâlnirii din 5 mai se intenționează contestarea la forurile superioare a hotărârii CEx, cu privire la modul în care a fost propus viitorul vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here