Basmul, subiect de examen la etapa specială a Evaluării Naționale

334

Absolvenții clasei a VIII-a care s-au înscris la etapa specială a Evaluării Naționale au susținut, ieri, prima probă, cea la Limba și literatura română. Acestora li s-a cerut, printre altele, să motiveze apartenența unui text dat la specia literară ,,basm popular”. La această etapă sunt înscriși șase candidați din Gorj și circa 200 din restul țării.

Examenul a început la ora 09.00, iar candidații au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. În Gorj, s-au prezentat în centrul de examen de la Școala Gimnazială ,,Constantin Brâncuși” doar cinci dintre cei șase candidați înscriși. La Subiectul I, punctul A, absolvenții de gimnaziu au primit un fragment din basmul popular „Cu Petrea Făt-Frumos, şteblă de busuioc, născut la miezul nopţii”, cules de Ovidiu Bârlea, text pe baza căruia au trebuit să răspundă mai multor cerințe. La punctul B, candidații au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa la specia literară „basm popular” a textului respectiv.
La subiectul II li s-a cerut să răspundă la mai multe cerințe legate de un text de pe site-ul Muzeului Goleşti și să redacteze o narațiune de 150 – 300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o curte.

Examenul continuă astăzi
Etapa specială a Evaluării Naționale continuă, astăzi, cu proba la Matematică, la care s-au înscris 206 candidați din întreaga țară. Miercuri, 1 iulie, este programată proba la Limba și literatura maternă (nouă candidați înscriși).
Probele sunt monitorizate audio-video și sunt organizate cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție și protecție stabilite în contextul pandemiei COVID-19. Primele rezultate vor fi afișate joi, 2 iulie, până la ora 12.00, în centrele de examen. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui.
Contestațiile pot fi depuse în ziua de 2 iulie, în intervalul orar 14.00 – 20.00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie. Ministerul Educației și Cercetării pune, în continuare, la dispoziția celor interesați, o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 29 iunie – 2 iulie, între orele 8.00 – 16.00, iar vineri, 3 iulie, între orele 8.00 -14.00.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here