Baronii Gorjului, Manţog şi Mischie, “de mână” la Curtea de Apel Alba

316

mantogÎn aceeaşi zi, 25 octombrie, doi dintre baronii Gorjului, cândva de neclintit în judeţ, oamenii care făceau legea în teritoriul lor, se întâlneau pe holurile Curţii de Apel din Alba. Mai mult decât atât, Ionel Manţog şi Nicolae Mischie aveau să constate că sunt şi colegi de boxă în faţa aceluiaşi complet de judecată. Au avut suficient timp să-şi “lingă rănile”, pentru că şedinţa de judecată s-a terminat destul de târziu. Dacă în cazul unuia dintre ei, veştile sunt, se pare, destul de bune, celălalt mai are de aşteptat.

Ionel Manţog şi Nicolae Mischie sunt doi oameni politici ai Gorjului care, ieri, s-au aflat în situaţia de a fi judecaţi pentru corupţie de magistraţii Curţii de Apel din Alba. Nici dacă s-ar fi aranjat lucrurile nu s-ar fi nimerit aşa, pentru că unul era în recurs, altul în apel, dar o amânare de mischie 1pronunţare în cazul lui Mischie a făcut ca cei doi baroni ai Gorjului să fie judecaţi de acelaşi complet de judecată. Situaţiile juridice ale celor doi sunt, oarecum, asemănătoare, diferenţa făcând-o doar valoarea prejudiciului. Mischie era judecat pentru că a încercat să fenteze statul român cu o sumă derizorie, 33.000 de lei ce reprezenta taxele vamale pentru două autoturisme, în timp ce Manţog era judecat, tot pentru o înşelăciune a statului, respectiv că şi-a construit o vilă din banii companiei de lignit, însă, prejudiciul e de ordinul miliardelor de lei vechi.

Surse: Mischie, achitat!

Şedinţa de judecată, în care se aştepta pronunţarea în dosarul Mischie s-a încheiat după ora 19,00, motiv pentru care informaţiile despre această cauză au fost obţinute pe surse. Cei care au fost prezenţi la pronunţare au declarat că Nicolae Mischie a fost achitat pentru una dintre infracţiuni, cea de înşelăciune. Dacă doar aceasta era infracţiunea care mai rămăsese “în picioare” la Mischie, atunci acesta a fost achitat definitiv, însă, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel din Alba, Cosmin Muntean a declarat că poate oferi date oficiale despre dosar abia în cursul zilei de astăzi. După cum stau lucrurile, Mischie ar avea motive de sărbătoare.

3 ani, 2 ani şi poate niciunul!

Iniţial, Judecătoria Deva l-a condamnat pe Nicolae Mischie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă cu maşini. Potrivit rechizitoriului, în urmă cu nouă ani, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a adus din străinătate mai multe maşini, pentru care nu a plătit taxe vamale. Anchetatorii au descoperit că Mischie s-a folosit de acte false la autoritatea vamală, în sensul că deţine o firmă într-o zonă defavorizată, pentru a nu plăti taxele. În realitate, sediul firmei era fictiv. Suma, considerată prejudiciu, la vremea respectivă este de 33.000 de lei, bani pe care fostul baron de Gorj trebuie să-i restituie statului român. În urma apelului, judecătorii Tribunalului din Hunedoara au redus pedeapsa lui Mischie la doi ani cu suspendare.

Alte dosare!

Acesta se mai judecă în două dosare penale în care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, hotărâre nerămasă definitivă, iar într-altul procesul a fost încetat ca urmare a prescrierii faptelor, judecătorii reţinându-i totuşi vinovăţia şi obligându-l la plata sumei de 82.000 de lei, sumă considerată prejudiciu.

Nicolae Mischie a fost preşedinte PSD Gorj şi preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj în perioada 1996-2004. A urmat o perioadă de patru ani ca independent,o scurtă perioadă de timp a fost preşedinte al partidului lui George Becali la Gorj, iar în prezent este cadru didactic la Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Manţog, amânare o săptămână!

În cazul Manţog, dosar în care este inculpat şi Ion Vulpe, fostul director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, audierile au durat câteva ore, până noaptea târziu. Dosarul a reuşit să fie amânat de câteva ori pentru că, ba a fost Manţog bolnav, ba avocatul acestuia. Evident, totul pentru a trage de timp în obţinerea unei prescrieri a faptelor. La termenul de ieri, însă, Ionel Manţog şi Ion Vulpe au fost audiaţi de judecători, care au decis un nou termen, doar de o săptămână, până la care compania la care cei doi au lucrat, trebuie să trimită o adresă prin care să precizeze dacă informaţiile de care directorii s-au folosit erau publice sau nu.

Iniţial, 1 an şi opt luni închisoare!

Aceştia au fost, iniţial, condamnaţi la câte un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii. Tribunalul Sibiu a decis să le schimbe încadrările juridice celor doi, astfel încât să beneficieze de prescrierea faptelor. Decizia a fost imediat atacată de procurorii DNA care au cerut pedepsirea celor doi pentru faptele de corupţie pentru care au fost trimişi în judecată. Judecătorii sibieni au mai decis, prin sentinţa de condamnare, şi confiscarea unor sume de bani de la cei doi, respectiv peste 130.000 de lei de la Vulpe şi aproape 150.000 de lei de la Manţog.

Cei doi, în acea vreme directori la CNLO, s-au folosit de informaţii din interiorul companiei la care lucrau, au cumpărat suprafeţe de teren şi cocioabe, la preţuri infime, în zonele în care ştiau că va ajunge extinderea carierelor şi apoi au negociat, ei cu ei, despăgubirea. Şi-au pus astfel preţurile pe care le-au dorit pentru reconstrucţia vilelor în Primăverii.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here