Bârcină, trimis în judecată pentru că a dat o şpagă de peste 500.000 de euro

202

În timp ce la marginea municipiului palatele cu termopane i s-au “ofilit”, afaceristul rom Ion Bârcină, mutat aproape complet la Bucureşti, s-a ales acum cu un ditamai dosarul penal instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Ancheta a avut loc în capitală pentru că acolo s-au dat şi banii sub formă de şpagă de care este acuzat afaceristul gorjean. O grămadă de bănet au intrat în buzunarele unui parlamentar, fost şef al ANRE, doar pentru a-l ajuta pe acesta în afaceri de zeci de milioane de lei.

Dan Goeru, pentru prieteni, Ion Bârcină, în acte, unul şi acelaşi personaj cu cel care în primăvara lui 2010 a adus trei elicoptere la nunta fiicei sale de la Poarta Sărutului, şi-a cam luat de câţiva ani zborul de la Târgu-Jiu, pe motiv că afacerile mari se fac exact acolo unde se dă ora exactă, la Bucureşti. Mulţi s-au întrebat cum a reuşit acesta să devină unul dintre miliardarii României, nu doar ai Gorjului, iar un răspuns l-ar putea constitui şi ancheta de acum a procurorilor DNA, care arată faţa doar presupusă a afacerilor post-decembriste. “În perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat în Parlamentul României şi fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la inculpaţii Bârcină Ion, Iliescu Costin şi Stan Cătălin suma de 516.000 euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC POWER PLUS SRL (firmă controlată de grupul Bârcină) şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, POWER PLUS SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin. De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei”, menţionează DNA.
Goeru evident că nu a dat banii degeaba imediat după nunta fiicei sale de la Târgu-Jiu. El s-a implicat în afaceri cu energie şi avea nevoie de o proptea la şeful ANRE pentru a-i ieşi toate jocurile.
“În schimbul sumelor de bani menţionate mai sus, inculpatul Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ ROMÂNIA SA. Traficul de influenţă s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcţionarilor de la CEZ ROMÂNIA şi CEZ DISTRIBUŢIE SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bârcină următoarele contracte: – să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre SC POWER PLUS SRL şi SC CEZ VÂNZARE SA; – contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL (firmă din grupul Bârcină),- contractul de cesiune de creanţă dintre SC CEZ DISTRIBUŢIE SA şi SC BUDIROM SERV SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă)”, se mai arată în comunicatul DNA. Şpăgile primite de Olosz au fost folosite şi pentru ca acesta să-l ajute pe Bârcină la Ministerul Agriculturii ca să aibă acces la fonduri europene nerambursabile, despre care însă anchetatorii nu au oferit mai multe date. Procurorii spun însă că au pus sechestru pe averea fostului şef al ANRE, pe cea a lui Bârcină, dar şi pe a altor trei indivizi acuzaţi şi trimişi şi ei în judecată pentru că l-ar fi ajutat pe acesta în afacerile ilegale. Procesul lor se va desfăşura la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here