Bărbatul în locul căruia Marcel Ţundrea a fost închis nevinovat, în cătușe la Tribunalul Gorj

346

Gheorghe Avram, bărbatul din Pojogeni, considerat adevăratul criminal din cazul Țundrea, va ieși din Penitenciarul Târgu-Jiu, pe 8 septembrie, însă doar pentru a fi prezentat în fața magistraților de la Tribunalul Gorj. Acesta a formulat contestație împotriva deciziei Judecătoriei Târgu-Jiu, care a respins cererea de eliberare condiționată formulată de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate. Pentru a doua oară, în ultimii doi ani, instanța a respins acțiunea și a decis ca Gheorghe Avram să rămână după gratii, până în 2017. ”Respinge propunerea de liberare condiţionată a persoanei condamnate Avram Gheorghe, formulată de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarul Târgu-Jiu. Stabileşte termen pentru reînnoirea cererii sau propunerii la data de 11 ianuarie 2017. Obligă petentul condamnat la plata către stat a sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare”, au stabilit, pe 4 august, magistrații de la Judecătoria Târgu-Jiu. Hotărârea din luna septembrie va fi definitivă.
tundreaBărbatul de 46 de ani, pentru care Marcel Țundrea a stat nevinovat 12 ani în închisoare, este considerat unul dintre cei cunoscuți criminali din istoria României. Deși a ajuns după gratii în 2011, pedeapsa de 25 de ani de închisoare stabilită la Curtea de Apel Craiova pentru crima din 1992 se apropie de final, întrucât, în trecut, a mai stat o perioadă lungă în pușcărie pentru un alt omor. ” Scade perioada executată de la 18 august 1992 – 31 mai 1993, 31 ianuarie 1995 – 21 iulie 2009 şi de la 01 februarie 2011 la zi”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Gheorghe Avram se află în Penitenciarul Târgu-Jiu, întrucât mai are de executat mai puțin de cinci ani de închisoare, pentru fapta comisă în 1992, când Mioara Gherasie, o minoră de 13 ani a fost găsită moartă pe malul unui râu din localitate. Fetița avea capul spart cu o piatră. Ulterior, medicii au constatat că fusese violată. La scurt timp, considerat vinovat, arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare a fost Marcel Țundrea. 12 ani mai târziu, în 2004, procurorul Emil Moța a redeschis dosarul şi a cerut efectuarea unui test ADN. În 2012, adevăratul criminal indicat de testele ştiințifice, Gheorghe Avram, a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare, pe 13 septembrie 2012, însă se afla deja după gratii din luna februarie a anului 2011, când avea calitatea de suspect. Țundrea a murit în 2007, din cauza unor boli dobândite în puşcărie. Cazul său este considerat cea mai gravă eroare judiciară din istoria Justiției din România.
Țundrea și Avram au locuit în același sat, iar într-o perioadă au fost și colegi de celulă în Penitenciarul Târgu-Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infracțiuni, inclusiv crimă, produse după încătușarea lui Țundrea.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here